Η Θεσσαλονίκη έγινε ξαφνικά το επίκεντρο των γυρισμάτων εξωτικών σκηνών με λεπτομέρειες αμερικανικών προδιαγραφών ώστε να δώσει στον θεατή της ταινίας «The Enforcer»  με πρωταγωνιστή τον διάσημο σταρ Αντόνιο Μπαντέρας την αίσθηση ότι βρίσκεται στο Μαϊάμι…

Πανύψηλοι φοίνικες και μπανανιές τοποθετήθηκαν μπροστά στην είσοδο της γνωστής στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης Λέσχης Αξιωματικών, εντυπωσιακά αμερικανικά σπορ αυτοκίνητα και muscle cars φτάνουν στην οδό Εθνικής Αμύνης και στήνονται διάφορα σκηνικά, ώστε η κινηματογραφική κάμερα να καταγράψει έναν δρόμο, που σε τίποτα δεν θα διαφέρει από κάποιον του Μαϊμι.

Η αμερικανική… Αστυνομία είναι εδώ μόνο που δεν κόβει κλήσεις αλλά «συμμετέχει» με τα αντίγραφα των περιπολικών της που μοιάζουν να προέρχονται από άλλον πλανήτη.

Βοηθητικοί extras ηθοποιοί λαμβάνουν τις τελευταίες οδηγίες από το προσωπικό για το πώς θα χρειαστεί να στηθούν ώστε να «υποδυθούν» τη δημοτική αστυνομία της αμερικάνικης πόλης, οι τεχνικοί στήνουν με γρήγορους ρυθμούς κάθε αντικείμενο που θα κάνει τον δρόμο να… υποδυθεί και αυτός αντίστοιχο της αμερικανικής πόλης.

Δεκάδες θαμώνες των καφέ και των μπαρ έχουν πιάσει στασίδι από νωρίς και απολαμβάνουν την πρωϊνή τους κούπα με την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν όταν θα γίνεται η λήψη των πλάνων.

Οι κάτοικοι της περιοχής στα μπαλκόνια παρακολουθούν χωρίς να αντιλαμβάνονται πως το σκηνικό που στήνεται, σε λίγους μήνες, θα περιλαμβάνεται στα πλάνα της ταινίας όταν θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες.

Η Θεσσαλονίκη έχει γύρισμα με προδιαγραφές Χόλιγουντ, και είναι κάτι που θα πρέπει να συνηθίσει αφού το -κινηματογραφικό- της μέλλον μόλις ξεκίνησε, σύμφωνα με τις επιθυμίες ορισμένων παραγόντων της πόλης, αλλά και της παραγωγής.

Παρά ταύτα υπήρξαν και αρκετοί, κυρίως οδηγοί, που δυσφόρησαν εκεί στον κόμβο της ΧΑΝΘ, είτε γιατί αγνοούσαν τι συνέβαινε πιο πέρα, είτε γιατί δεν ανήκουν στην κατηγορία των θαυμαστών της χολιγουντιανής κουλτούρας και της εν γένει αμερικανικής τάσης για φιγούρες και θεάματα τοιούτου επιπέδου.