Σύγχυση επικρατεί για το τι θα γίνει τελικά αύριο ημέρα των Θεοφανίων στις εκκλησίες και αν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς, αφού η Ιερά Σύνοδος επιμένει στις θέσεις της, ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα.

Το βράδυ καταβαλλόταν προσπάθεια για εκτόνωση της κατάστασης και γινόταν επαφές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με ιερείς και μητροπολίτες για την καλύτερη διαχείριση του θέματος.

Αυτός είναι και ο λόγος, που κινείται στη λογική της ήπιας επιτήρησης το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή συναθροίσεων σε εκκλησίες ενόψει του αυριανού εορτασμού των Θεοφανίων, όπως φάνηκε στην  τελευταία σύσκεψη στο αρχηγείο, με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών να μιλούν για μια κατάσταση που βαίνει προς εκτόνωση.

Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης θα υπάρχουν συχνές περιπολίες σε σημεία όπου υπάρχουν ιεροί ναοί, ηχητικά μηνύματα από την Αστυνομία και συστάσεις στους πιστούς ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα επιβληθούν πρόστιμα.

Και επειδή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να μπουν όλες οι εκκλησίες στο μικροσκόπιο, με δεδομένο ότι στην Αττική υπάρχουν σχεδόν 5.000 ναοί και συνολικά σε όλη την Ελλάδα περίπου 14.000, έχει γίνει μια χαρτογράφηση κεντρικών εκκλησιών όπου υπάρχει πιθανότητα να συγκεντρωθεί πλήθος πιστών και αυτές θα επιτηρούνται διακριτικά.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι δεν προβλέπεται έλεγχος των αστυνομικών μέσα σε εκκλησίες καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο.

Τέλος, γίνεται επαφή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με ιερείς και μητροπολίτες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Θα γίνει ο,τι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

«Η Εκκλησία δεν έχει καμία βούληση για σύγκρουση με την Πολιτεία» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης λέγοντας ότι η Εκκλησία θα πράξει αυτά που αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Από την πλευρά της Εκκλησίας από την αρχή αναζητήθηκε λύση απομακλιμάκωσης καθώς τονίστηκε ότι δεν επιθυμούν ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός «να παρασταθούν ως αντίπαλοι», στα Φώτα όπως λένε χαρακτηριστικά εκκλησιαστικοί κύκλοι.

mitsotakis-ieronymos-1

Τι λέει η κυβέρνηση

Από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, αναφέρθηκε  ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώωνυμο, που έγινε στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, τονίστηκε η ανάγκη σύμπνοιας μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας.

«Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θα αναθεωρήσει τη στάση της», τόνισε κατά τη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha.
Πρόσθεσε ότι «καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία».

Η κυρία Πελώνη επεσήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναγνώρισε ότι η Εκκλησία, από την πλευρά της, έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Εξήγησε δε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προϊσχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν όλοι γι’ αυτό το σκοπό. Ανέφερε τέλος ότι ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας.

Επιμένει η Ιεραρχία για ανοιχτές εκκλησίες

H Ιερά Σύνοδος, πάντως, έχει ομόφωνα αποφανθεί ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής, εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αθηναγόρας ενημέρωσε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αύριο για τα Θεοφάνια, «πετώντας το μπαλάκι» στην κυβέρνηση και τους… πιστούς. Παράλληλα, επανέλαβε πως η εκκλησία θα πληρώσει ενδεχόμενα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε κληρικούς, ενώ απαίτησε διακριτική παρουσία της Αστυνομίας έξω από τους ναούς και μη επιβολή προστίμων σε όσους προσέλθουν στις εκκλησίες.