Κρίσιμες εκλογές για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται από το πρωί με τις προβλέψεις να είναι ακόμα μετέωρες, καθώς τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος προσέρχονται μαζικά στις κάλπες για την εκλογή νέου πρόεδρου, με υποψηφίους τον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και τις δύο πρώτες ώρες (συγκεκριμένα μέχρι τις 09:50 π.μ.) είχαν ψηφίσει 19.000 μέλη του κόμματος. Στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, είχαν ψηφίσει 26.000 άτομα έως τις 10:30 π.μ.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, εκτός απρόοπτου, και το αποτέλεσμα θα το μάθουμε περίπου δύο ώρες μετά.

Να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την σημερινή ψηφοφορία, προς διευκόλυνση των εκλογέων. Αναλυτικά:

1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;
Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;
Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;
Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αποφασίστηκε ότι δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ήταν ήδη καταχωρημένοι στο μητρώο μελών.

Έτσι, δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη, ακόμη και αν δεν έστειλαν τα στοιχεία τους στην ΚΕΦΕ για πιστοποίηση. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Στον α’ γύρο ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να λαμβάνει ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφοι). Στον κρίσιμο β’ γύρο αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου.
Αισιόδοξοι δηλώνουν και στα δύο επιτελεία για το αποτέλεσμα

Μετρούν ψήφο – ψήφο για να δουν τις τάσεις

Στα επιτελεία των δύο «στρατοπέδων» μετρούν και ξαναμετρούν ψήφο-ψήφο τους συσχετισμούς. Από την πλευρά Κασσελάκη εκφράζουν αισιοδοξία ότι εκείνος θα κόψει και πάλι πρώτος το νήμα, όπως και την προηγούμενη Κυριακή, με την ίδια πάνω-κάτω διαφορά ή και μεγαλύτερη όπως προβλέπουν πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι. Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ όπως η FAZ και ο Guardian ασχολούνται με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και δη με τον ως τώρα άγνωστο Στέφανο Κασσελάκη.

Για ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, κάνουν λόγο από το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου, ποντάροντας τόσο στα λάθη του συνυποψηφίου της, όσο και στην προσέλευση παλαιών μελών που δεν προσήλθαν στον πρώτο γύρο. Ουδείς φυσικά γνωρίζει πόσοι από τους 40.000 θα ψηφίσουν αλλά και πόσοι εξ αυτών θα επιλέξουν Αχτσιόγλου.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι από τις επιλογές των ψηφοφόρωνθα κριθεί και η συνοχή αλλά και η μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το τοξικό, εμφυλιοπολεμικό κλίμα σχολίασε αιχμηρά και ο καλλιτέχνης Σταμάτης Κραουνάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολιτικά με ενοχλεί αυτή η αντιπαλότητα, με χαλάει αυτό. Δεν είναι Αριστερά αυτό… Έχει ξεκατινιαστεί το σύστημα».