Προσπάθεια του στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να προσεταιριστούν το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των εκλογών όπου πήγαν καλά οι υποψήφιοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές και κομματικά μέλη από την Χαριλάου Τρικούπη.

Οι του ΣΥΡΙΖΑ  κάνουν λόγο για «νίκη των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του προοδευτικού χώρου», ψάχνοντας ευκαιρία να χαρακτηρίσουν «μεγάλο χαμένο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το «σύστημά» του.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική καθώς οι υποψήφιοι, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ επέμειναν από την αρχή και επιμένουν ακόμα να μιλούν για πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια και παρατάξεις, μέσα στις οποίες υπήρχαν πρόσωπα διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων, όπως στο συνδυασμό του Στ. Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο συνέβη και σε άλλους δήμους, αλλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσέτρεξαν την τελευταία στιγμή να υποστηρίξουν υποψηφίους, που εκτίμησαν ότι θα κερδίσουν, ώστε να προσποριστούν μέρος της νίκης.

Η ενθάρρυνση ΣΥΡΙΖΑ από δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου

Η ενθάρρυνση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προήλθε εν μέρει από τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ανακάλυψε τώρα την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, θίγοντας εμμέσως την τακτική του Ν. Ανδρουλάκη.

Όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι συνεχείς επισκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη και η εξ αρχής στήριξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα επιβραβεύτηκαν από τους πολίτες».

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του Στέφανου Κασσελάκη για στήριξη όλων των προοδευτικών σχημάτων με πολιτική γενναιότητα και διαύγεια απέδωσε καρπούς. Οι πολίτες επιδοκίμασαν τη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Αποδείχτηκε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης», πρόσθεσαν, υπογραμμίζοντας πως «ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία». «Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κάνει.

Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής», συνέχισαν, σχολιάζοντας, ωστόσο, πως «δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία».

Ο Κασσελάκης από Νέα Υόρκη συνεχάρη τους νικητές

Από τη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησε χθες τα αποτελέσματα του β’ γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στους συνεργάτες του, «αυτή είναι η πρώτη “ήττα” του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα είναι η τελευταία. Οι πολίτες έδειξαν πως δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους υποψηφίους που κατάφεραν να εκλεγούν, προκειμένου να τους συγχαρεί προσωπικά για την επιτυχία τους και επικοινώνησε τόσο με τον Δημήτρη Κουρέτα όσο και με τους Χάρη Δούκα και Στέλιο Αγγελούδη, αλλά και άλλους δημάρχους που στήριξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους οποίους τόνισε πως έδωσαν ένα μήνυμα «αντεπίθεσης» των προοδευτικών δυνάμεων, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Μάντζος: Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση

Σχετικά με το πώς μεταφράζει η Χαριλάου Τρικούπη το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος είπε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ:

«Κερδήθηκε σε μεγάλο βαθμό ένα πολύ σημαντικό στοίχημα. Έρχονται οι ευρωεκλογές. Για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε ακόμη πιο ισχυροί ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές. Και στη Βουλή και εκτός Βουλής σήμερα κάνουμε μία προσπάθεια να αρθρώσουμε έναν σύγχρονο, αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο. Όχι με τοξικότητα, με στείρα αντιπαράθεση και με το “όχι σε όλα”».

Υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι «με ισχυρή αντιπολίτευση να γίνει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Ο κ. Μάντζιος χαρακτήρισε μεγάλη ημέρα τη χθεσινή για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για μια σειρά από νίκες συνδυασμών και υποψηφίων «που έφεραν ένα αισιόδοξο μήνυμα» σημείωσε:

«Και αυτό είναι που είδαμε κυρίως στην Αθήνα: την επιβράβευση των πολιτών σε ένα μήνυμα αισιόδοξο, θετικό, εναλλακτικό. Επιβραβεύτηκε η ανανέωση, το σχέδιο, η επιστημονική γνώση, οι προτάσεις. Και έτσι, πάνω σε αυτά τα προσόντα και τις αρετές, κατάφερε ο Χάρης Δούκας και όλοι όσοι τον στηρίξαμε να ανοίξουμε μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες».