Έντονες είναι οι αντιδράσεις από καταστηματάρχες, ξενοδόχους και γενικώς από τους πολίτες και επισκέπτες της Κω και της Καλύμνου για τις συνεχιζόμενες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και μια εβδομάδα.

Ανά δίωρο περίπου σημειώνεται διακοπή, που διαρκεί μέχρι και δύο ώρες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει και νέος γύρος διακοπής αμέσως μετά τον πρώτο, αρχής γενομένης από το πρωί.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε ανακοινώσεις του δίνει πρόγραμμα διακοπών, που όμως αναφέρεται στις ώρες μέχρι το μεσημέρι, αλλά οι διακοπές γίνονται και το βράδυ, οπότε η πόλη βυθίζεται σε απόλυτο σκοτάδι σε μια εποχή, που είναι γεμάτη τουρίστες.

Έξαλλοι οι καταστηματάρχες καταγγέλλουν την αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος, που επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ, αναφέροντας βλάβες σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Κω, που όμως θα έπρεπε να έχουν επιδιορθωθεί επί τόσες μέρες.

Τρόφιμα, παγωτά, λαχανικά και κρέατα κινδυνεύουν κάθε μέρα να αλλοιωθούν και  οι υπεύθυνοι των καταστημάτων βρίσκονται σε απόγνωση.

Αντιδράσεις σημειώνονται και από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθεί κείμενο από το ιστορικό “Βήμα της Κω”:

 

Πρωτοφανείς καταστάσεις περνάει τις τελευταίες ημέρες η Κως, που δείχνει το πόσο τελικά απροετοίμαστη είμαστε για να αντιμετωπίσουμε μία έκτακτη κατάσταση.

Και δεν αναφερόμαστε στην φωτιά, η οποία ευτυχώς κατασβήστηκε χωρίς σοβαρές συνέπειες. Αναφερόμαστε στην κατάσταση με την ΔΕΗ, και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος τις τελευταίες δύο ημέρες, που έχει ως αποτέλεσμα ένα ντόμινο δυσάρεστων επιπτώσεων, όπως είναι η διακοπή νερού αλλά και η μη λειτουργία των τηλεφώνων και του ιντερνετ.

Από χθες εκατοντάδες κάτοικοι, επιχειρηματίες και τουρίστες είναι οργισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί, αφού 3-4 φορές την ημέρα κόβεται το ρεύμα για περίπου 2 ώρες.

Αυτό έχει ως συνέπεια σε αρκετές περιοχές του Νησιού να έχει χαμηλή πίεση του νερού, ενώ σε ορισμένες άλλες να μην έχει καθόλου νερό.

Μάλιστα, υπάρχει περιοχή στο Πυλί, όπου υπάρχει διακοπή στο νερό από τις 12.30 το μεσημέρι, δηλαδή 7 ώρες και ίσως να μην έχουν έως το πρωί.

Μπορεί ορισμένοι να λένε ότι δεν υπάρχουν υποδομές, ωστόσο το ορθότερο είναι ότι η Κως, δεν μπορεί να αντέξει αυτό τον κόσμο που φιλοξενεί. Η φέρουσα ικανότητα του Νησιού, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις ανάγκες, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο.

Αν θυμόμαστε καλά, πριν από χρόνια η ΔΕΗ προχώρησε σε μία μεγάλη επένδυση με την δημιουργία νέου δικτύου υψηλής της τάσης, την οποία (ευτυχώς) οι κάτοικοι τότε των Δήμων Δικαίου και Ηρακλειδών, σταμάτησαν, καθώς υπήρχαν μελέτες που έλεγαν ότι τα δίκτυα αυτά, δεν είναι ασφαλή για την υγεία των πολιτών.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι μεγάλο και αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε, είναι εάν τελικά η Κως αξίζει να θυσιάζει τους φυσικούς της πόρους για να πετύχει τον μαζικό τουρισμό.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΘ ΔΕΔΔΗΕ