Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφορά αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου και παντός υπευθύνου.

Η μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται στο θέμα των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας για προτεραιότητα σε γνωστά πρόσωπα, προκειμένου να εισαχθούν σε ΜΕΘ, όπως ήταν η περίπτωση του  μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Ο κ. Πλεύρης ζητά να στραφεί η έρευνα εναντίον και κάθε προσώπου, «που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς» , όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Πλέον, όσοι διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν, καθώς προκλητικά συκοφαντούν ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση  να δώσει όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα. 

«Σήμερα η επικαιρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία μας εκατοντάδες άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Με το γεγονός ότι καθημερινά έχουμε συνηθίσει την απώλεια των ανθρώπων, μία μέρα 80, μια μέρα 100, μια άλλη μέρα 120, αυτά δεν είναι αριθμοί, είναι ζωές», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Και βεβαίως με το γεγονός ότι ορθώς έσπευσε η εισαγγελία στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ σε σχέση με την ιδιαίτερη διαχείριση “VIP πολιτών”, εντός εισαγωγικών το θέτω, […] στην προοπτική της θεραπείας, απέναντι στην προοπτική της αξιοπρεπούς περίθαλψης.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα. Πρώτα από όλα οφείλει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον ακριβή αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ, όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις Μονάδες Εντατικής, καθώς και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις όπου μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς».

«Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη. Βεβαίως φτάσαμε ώς εδώ γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υποτίμησε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και το δικαίωμα στη ζωή. Και δεν έχει κάνει τίποτε πραγματικά για να ενισχύσει το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τίποτα βεβαίως σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες σε μία περίοδο πανδημίας. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.