Η επίθεση γυναίκας σε δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής και η διακοπή της σύνδεσης.- Υπαρκτοί οι κίνδυνοι από την παραπληροφόρηση.-

…………………………………………………………….

Όχι μόνο συνεχίζουν να διαδίδουν ότι δεν θα αφήσουν τα παιδιά τους να φορέσουν μάσκες στο σχολείο, αλλά αποθρασύνονται κιόλας και γίνονται υβριστικοί και επιθετικοί απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός, ότι η πανδημία είναι εδώ και ότι πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Οι αρνητές της μάσκας βρίσκουν διάφορες ψεύτικες δικαιολογίες για να κατασκευάσουν επιχειρήματα, όπως:

– Ναι μεν υπάρχουν θάνατοι, αλλά δεν οφείλονται στον κορωνοϊό.

  • Υπάρχουν γιατροί, που λένε τα αντίθετα από τους καθηγητές της επίσημης επιτροπής και του ΕΟΔΥ, αλλά τα κανάλια δεν τους βγάζουν…

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση στράφηκε εναντίον της δημοσιογράφου Ελένης Ιατρού στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής σε ζωντανή σύνδεση, ζητώντας της τον λόγο γιατί δεν βγάζουν στο κανάλι γιατρούς από το εξωτερικό (με ανύπαρκτα στοιχεία) να πουν τα αντίθετα από τον Ν. Σύψα…

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Η δημοσιογράφος δεν συνέχισε την συνέντευξη και από το στούντιο ο Ν. Υποφάντης διέκοψε την σύνδεση, λέγοντας ότι “δεν μπορούμε να διαδίδουμε και να μεταφέρουμε τέτοιες απόψεις”.

Πολύ σωστά έπραξε ο συνάδελφος, διότι όντως η διάδοση τέτοιων αστήρικτων απόψεων και ιδεοληψιών μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους να μην παίρνουν μέτρα προφύλαξης, να κολλήσουν τον ιό και να ασθενήσουν.

Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να ερμηνευτεί όχι μόνο ως διασπορά ψευδών και ανησυχητικών ειδήσεων (πληροφοριών), αλλά και ως ηθική αυτουργία σε πρόκληση κινδύνου σοβαρής βλάβης της υγείας, αδικήματα, που να εμπίπτουν σε αυτόφωρη διαδικασία. Πράγμα, που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί πρέπει να έχουν την ευχέρεια, πέραν του προστίμου να συλλαμβάνουν τέτοια άτομα με ανοιχτή εισαγγελική παραγγελία, στο πλαίσιο της  ήδη διαταχθείσης εισαγγελικής έρευνας.

Διότι με το να λένε μόνο λόγια οι εισαγγελείς και να διατάσσουν ατέρμονες προκαταρκτικές εξετάσεις δεν υπάρχει αποτέλεσμα.  Πρέπει να βρεθεί τρόπος προστασίας της υγείας των πολιτών. Δεν μπορεί να γίνει καθεστώς το FAKE NEWS σε αυτή τη χώρα. Δεν μπορούν κάποιες παραθρησκευτικές και ακροδεξιές οργανώσεις να φέρνουν αναστάτωση στους πολίτες.

Βγαίνουν καθημερινά νέοι άνθρωποι στα κανάλια επώνυμα και με τα πρόσωπα τους σε πανελλήνια έκθεση και λένε ότι νοσηλεύτηκαν και υπέφεραν τα πάνδεινα. Βγήκε χθες ένας νέος άνθρωπος (Σπύρος Μάμαλης) και είπε τι τράβηξε νοσηλευόμενος στο ΑΧΕΠΑ.

Βγήκε μετά ένας γιατρός του ίδιου νοσοκομείου και είπε πως κόλλησε αυτός και 13 συνάδελφοί του και νοσηλευτές τον κορωνοϊό και τι κάνουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Τους βλέπουν φάτσα – κάρτα και δεν πιστεύουν. Μου θυμίζουν κάτι στριμμένους υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, που ενώ σε βλέπουν δεν πιστεύουν ότι είσαι εσύ. Τους δείχνεις ταυτότητα και σου λένε “φέρε φωτοτυπία μπρος – πίσω” και ένα πιστοποιητικό από τον Δήμο.

Τρελαίνεσαι ή δεν τρελαίνεσαι;

Έτσι και οι ιδεοληπτικοί με τον κορωνοϊό και τις μάσκες.  Ενώ οι πιο έγκριτοι καθηγητές σε όλο τον κόσμο μιλούν για την ανάγκη χρήσης μάσκας από τους μαθητές και ενώ όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μαζί με χιλιάδες υγειονομικούς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεφυτρώνουν ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που παρακινούν γονείς να μην αφήσουν τα παιδιά τους να προστατευτούν.

«Όλα τα παιδιά στο σχολείο χωρίς μάσκες.  Aς καταλάβουν ότι τα παιδιά μας δεν είναι πιόνια τους!» αναφέρουν σε  αναρτήσεις. Και το περίεργο είναι ότι τέτοιες σελίδες στα σόσιαλ μίντια φιλοξενούν πάνω από 20.000 μέλη και με φόντο ένα παιδί που φορά μία μάσκα που γράφει “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Οι γονείς αφήνουν οργισμένα μηνύματα και καλούν τα υπόλοιπα μέλη να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μάσκα!

Μετά από όλα αυτά και την ευρύτητα, που έχει λάβει η παραπληροφόρηση, άλλη λύση δεν φαίνεται να υπάρχει. Να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι νόμοι της πολιτείας.Η ανοχή απέναντι στον κίνδυνο έχει και τα όριά της.

Δεν είναι θέμα σεβασμού της αντίθετης άποψης. Όταν πρόκειται για εμφανή απειλή σε βάρος της δημόσιας υγείας η παρότρυνση μετατρέπεται σε επικίνδυνο όπλο στα χέρια ανοήτων. Και ως γνωστόν η οπλοφορία διώκεται.

Αυτόφωρο, λοιπόν.  Και προσαγωγή με μάσκες, υποχρεωτικά…