Δεν έχουν τέλος τα πικρόχολα σχόλια, οι εμετικές αναρτήσεις, οι κατινίστικες προσβολές και οι υποτιμητικές βολές εναντίον όσων δημοσιογράφων βρίσκονται αυτές τις μέρες στις παρουσιάσεις των δελτίων ειδήσεων και στην πρώτη γραμμή του πυρός, κυριολεκτικά (εδώ το λέμε).

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Τους κατηγορούν ορισμένες Συριζόπνευστες κυρίες από τα σαλόνια, μερικοί κουρασμένοι συνδικαλιστές εποχής Φωτόπουλου από τα μπαλκόνια, ενίοτε δε και από δεκάμετρα σκάφη αναψυχής αραγμένα σε μικρά λιμάνια, Ικαρίας, Λήμνου, Χαλκιδικής, Θάσου και Σποράδων, όπως και αρκετοί εργολάβοι, καταληψίες και ιδιοκτήτες οικοπέδων – μεζονετών στη βόρεια Αττική.

Τους κατηγορούν και πολλοί νεο-επιχειρηματίες, που στήνουν εν μια νυκτί beach bar, παραλιακά κλάμπ, καντίνες λουκουμάδων και “βρώμικων” εδεσμάτων, τουτέστιν μπιφτεκοειδών ,σουβλακερί και γύρων, θέλοντας να απαξιώσουν για μια ακόμη φορά το έργο των μέσων ενημέρωσης.

Είναι δηλαδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι των σαλονιών, των μπαλκονιών και των λιμανιών…

Βλέπουμε τι γράφουν, αρχίζοντας από την δήθεν σπατάληση ποσού 20 εκ. ευρώ, που, όπως λένε, δόθηκε στα κανάλια για να “λιβανίζουν” τον Μητσοτάκη. Μέγα ψεύδος και φτηνή έκφραση αντικυβερνητικού μένους, διότι ως γνωστόν διατίθεται σε όλες τις εποχές και από όλες τις κυβερνήσεις ένα ποσό σε κάθε περίοδο ως εκστρατεία ενημέρωσης (καμπάνια) για κάθε μεγάλο θέμα. Άλλοτε για ευρωπαϊκά προγράμματα (από την εποχή των ΜΟΠ του αειμνήστου Ανδρεά Παπανδρέου σε εφημερίδες), άλλοτε για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, άλλοτε για ενεργειακές αναβαθμίσεις, άλλοτε για προστασία του περιβάλλοντος και τελευταία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την μάσκα, τα εμβόλια κ.λ.π.

Φτιάχνονται τα γνωστά σποτ (για την ποιότητα των οποίων επιφυλάσσομαι βέβαια) και βγαίνει ένα κόστος αναλογικό για μέσα ενημέρωσης, αφού λαμβάνεται υπόψη η απήχηση του μέσου (τηλεθέαση, ακροαματικότητα, επισκεψιμότητα κ.λ.π.) . Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είχε δώσει αναλυτική λίστα μέχρι δεκάρας για το που πήγαν τα χρήματα. Το ίδιο κάνει και ο εκάστοτε υφυπουργός – κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως και η γενική γραμματεία ενημέρωσης.

Συνεπώς αυτές οι κατηγορίες είναι έωλες και κακόβουλες. Τι να κάνουν δηλαδή οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι; Να μην ενημερώσουν για τα εμβόλια; Να αφήσουν τους άμυαλους προπαγανδιστές του αντιεμβολιαστικού κινήματος να καταστρέψουν την κοινωνία και την χώρα; Δεν είδατε τα σημερινά στοιχεία; Το 90% των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της χώρας είναι ανεμβολίαστοι.

Είναι όμως και οι άλλοι κατήγοροι των δημοσιογράφων. Οι γραφειοκράτες, πρώην συνδικαλιστές, λαμόγια της εξουσίας, αυλοκόλακες πρώην διευθυντές, ευέλικτοι εργολάβοι και υπεργολάβοι, αλλά και εφήμεροι αριβίστες, στεγασμένοι πλέον μερικοί στις φτερούγες – συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που εξανίστανται κατά των δημοσιογράφων, με τον ισχυρισμό ότι περιγράφουν μόνο δράματα και οιμωγές, αλλά δεν μιλούν για τις ευθύνες του Μητσοτάκη και για τις αμέλειες του Χαρδαλιά.

Να βλέπεις τον “λοκατζή” υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να γυρίζει από τις στάχτες της Βαρυμπόμπης και να βγαίνει αγχωμένος και βραχνιασμένος να κάνει ενημέρωση, αλλά εσύ να λες ότι δεν κάνει τίποτα ή ό,τι κάνει γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους….

Τα δάση, που αυτοαναφλέγονται…

Να βλέπεις νέους και πιο παλιούς δημοσιογράφους να τρέχουν με κάμερες και μικρόφωνα από τους Θρακομακεδόνες και την εκεί θράκα προς τις Αφίδνες και των Ωρωπό, ενημερώνοντας όλο τον κόσμο σε κάθε στιγμή για το τι συμβαίνει, αλλά εσύ να λες ότι “τα παίρνουν” και ότι δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι, ρίχνοντας δηλητήριο έχιδνας.

Έπρεπε, λέει, να μιλούν για τους κινδύνους υψηλών θερμοκρασιών στα δάση, που …αυτοαναφλέγονται (άκουσον – άκουσον) σε περιόδους καύσωνα, να μιλούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να μην λένε για τον κόσμο, που καταστρέφεται, ρημάζεται και κλαίει.

Βλέπουν τους δημοσιογράφους να τρέχουν μαζί με τους πυροσβέστες μπροστά στις φλόγες και θέλουν να τους ρίξουν δύο φορές στο πυρ το εξώτερον…

Μερικοί επιστημονικοφανείς του διαδικτύου έχουν μπερδέψει τις συνεδριακές διατριβές και τις σουποειδείς αναλύσεις φαινομένων με το ρεπορτάζ δρόμου και την ανάγκη της αμεσότητας στην μετάδοση της πληροφορίας.

Η πληροφορία όταν βγαίνει ζωντανή – καυτή και σου έρχεται φάτσα – κάρτα στη σαλονάρα σου, κύριε γραφειοκράτη και πανέξυπνη κυριούλα μου, δεν επιδέχεται ερμηνειών, ούτε μπορεί να τυγχάνει επεξεργασίας μέσα στα ιδεοληπτικά γρανάζια δήθεν αριστερών συνιστωσών.

Μπορεί οι δημοσιογράφοι να υπερβάλλουν μερικές φορές στις περιγραφές, είτε από αμηχανία, είτε ακολουθώντας τα ¨κλισέ” της καθημερινής δουλειάς, αλλά σίγουρα έχουν επίγνωση της πραγματικότητας. Και καθηγητές βγάζουν συνεχώς στα “παράθυρα” και τον φίλο καθηγητή Χρήστο Ζερεφό βλέπω καθημερινά να μιλάει για την κλιματική αλλαγή και πολλούς ακόμη άξιους ανθρώπους της επιστήμης.

Με τον εξαιρετικό καθηγητή και ακαδημαϊκό μιλούσα πριν από 20 – 30 χρόνια στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης και στην ιστορική “Μακεδονία” όταν ο κ. Ζερεφός είχε την έδρα Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Α.Π.Θ. Λέγαμε από τότε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για την τρύπα του όζοντος και για την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ας μην έρχονται λοιπόν τώρα κάτι νεόκοποι θιασώτες των επιστημονικών παρατηρήσεων να κάνουν μαθήματα στους δημοσιογράφους, έστω και αν μερικοί ξεφεύγουν από τα όρια της δεοντολογίας, ενίοτε και της ευπρέπειας.

Όμως μεγάλη πλειοψηφία του δημοσιογραφικού κόσμου σε εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικά μέσα και έγκυρες ιστοσελίδες κάνει καλά την δουλειά της.

Ας μην βιάζονται λοιπόν να κανιοβολούν όλους ανεξαιρέτως τους εργάτες των ΜΜΕ οι “παντογνώστες” του διαδικτύου .

Διότι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, ακόμη και στα αυτοαναφλεγόμενα δάση…