Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς μέρα με την ημέρα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, που επιβάλλουν λήψη αυστηρών μέτρων, ενώ από την άλλη είναι αναγκαία η μέριμνα για την οικονομία και κυρίως για εστίαση – διασκέδαση.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε μια ακόμη δέσμη άτολμων μέτρων, που θα ισχύουν ετεροχρονισμένα από 3 Ιανουαρίου, ρισκάροντας με την δημόσια υγεία.

Η εξάπλωση της  Όμικρον κινείται με ποσοστά 200% τις τελευταίες μέρες και η Αττική “βράζει” με 4.000 κρούσματα την ημέρα, από τα οποία το 40-50% είναι της Όμικρον, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να βάλει φρένο στους συνωστισμούς, που παρατηρούνται στα κέντρα διασκέδασης και στα γήπεδα μετέθεσε τα μέτρα για τις 3 Ιανουαρίου, οπότε μπορεί να είναι πολύ αργά.

Οι δικαιολογίες είναι δύο:

  1. Η εξάπλωση της Όμικρον δεν ισοδυναμεί με αυξημένη νοσηρότητα, όπως δείχνουν τα μοντέλα της Νότιας Αφρικής και της Μεγάλης Βρετανίας.
  2. Ο συνωστισμός δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί διότι οι νέοι θα συγκεντρώνονταν σε άλλους χώρους και σε σπίτια, οπότε η μετάδοση του ιού θα ήταν χειρότερη.

Οι παραπάνω δικαιολογίες βέβαια δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, διότι ακόμη και η απλή νόσηση ανθρώπων, που τους βάζει σε περιπέτεια είναι πιο υπολογίσιμη και σεβαστή από την όρθια διασκέδαση στα μπαράκια ή την καθήμενη σε καναπέδες μπουζουκτσήδικων.

Με την υγεία των ανθρώπων δεν παίζουμε, κύριε Πλεύρη. Δεν είναι μόνο οι θάνατοι υπολογίσιμο μέγεθος, αν και αυτό, όπως φαίνεται, δεν σας βασανίζει δεόντως, όταν χάνονται 70-100 ψυχές κάθε μέρα.

Και αν φοβόσασταν ότι θα υπήρχαν συνωστισμοί νεαρών ατόμων σε άλλους χώρους, σε πάρκα και πλατείες γιατί δεν ενεργοποιούσατε την αστυνομία να τους αποτρέψει; Δηλαδή αν γίνονται τέτοια πάρτι μετά τις 3 Ιανουαρίου τι θα κάνετε; Δεν θα τα απαγορεύσετε με την παρέμβαση της αστυνομίας;

Δηλαδή ο προκάτοχός σας της Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς όταν ελάμβανε κάθε εβδομάδα πιο ουσιαστικά μέτρα εν μέσω εξάπλωσης της πανδημίας ήταν αφελής ή κακός;

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην χρειαστεί η επάνοδος του “επιλοχία” Χαρδαλιά, αλλά οι αριθμοί μάλλον θα σας διαψεύσουν, κύριε Πλεύρη, αριθμοί που δεν θα αντιπροσωπεύουν οικονομικές επιδόσεις και ευημερούντα στοιχεία ανάπτυξης, αλλά θα ισοδυναμούν με ανθρώπινες ζωές και εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Ιδού και τα ετεροχρονισμένα μέτρα, που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως και 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες και έκανε έκκληση τήρησης των μέτρων και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.