Σε ανησυχητικά συμπεράσματα οδηγούνται κυβερνητικά στελέχη για τις τελευταίες ενδείξεις διαμόρφωσης της επιδημιολογικής εικόνας  στη χώρα μας, καθώς σημειώνονται οριακές αυξομειώσεις στα ημερήσια κρούσματα και καταγράφονται σταθερά υψηλές ημερήσιες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και μεγάλη αύξηση του ιϊκού φορτιό στα λύματα, ιδιαίτερα στην Αττική και στην Κρήτη.

 

Με 847 ασθενείς σε διασωλήνωση, 652 νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας ως χθες βράδυ, ακόμη 87 νεκρούς της επιδημίας και το επιδημιολογικό φορτίο να είναι υψηλό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν τις επιπτώσεις από τα κορωνοπάρτι σε πάρκα και πλατείες.

Πολύ ανησυχητικά τα αστικά λύματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τους εργαστηριακούς ελέγχους για την εβδομάδα 12 έως 18 Απριλίου, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά 171%, ενώ δύο ακόμη περιοχές που ελέγχονται παρουσίασαν σημαντικά αυξητικές τάσεις. Πρόκειται για το Ρέθυμνο (+120%) και τον Άγιο Νικόλαο (+360%).

Τέλος, σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Θεσσαλονίκη (-21%), Λάρισα (+7%), Βόλο (-10%), Ηράκλειο (-7%), Χανιά (+16%), Πάτρα (-30%), Ξάνθη (-10%) και Αλεξανδρούπολη (-6%).

Η εικόνα στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Από το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, η Αττική συγκέντρωσε 1.799 μολύνσεις, από τις οποίες οι 549 στο κέντρο της Αθήνας που “βράζει”, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 512 κρούσματα.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έγιναν από το βράδυ της Δευτέρας ως το βράδυ της Τρίτης άλλες 311 εισαγωγές ασθενών σε απλές κλινικές COvid – το 47% των συνολικών εισαγωγών λόγω κορωνοιού στα νοσοκομεία.

Συνολικά, οι ασθενείς με λοίμωξη covid στα ελληνικά νοσοκομεία ανέρχονται σε 5.615, κατά τι λιγότεροι σε σχέση με προχθες. Ειδικότερα, σε διαδικασία απλής νοσηλείας σε κλινική, βρίσκονται 4.319 ασθενείς και άλλοι 1.286 βρίσκονται σε Μονάδες, εκ των οποίων οι 847 είναι διασωληνωμένοι.

Στην Αττική καταγράφηκαν 311 νέες εισαγωγές, και ο αριθμός των νοσηλευομένων “έκλεισε” χθες βράδυ στους 2.595, με τους 439 διασωληνωμένους.

Πίεση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη (512 νέα κρούσματα χθες) και δεκάδες νέες νοσηλείες.

Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες στους 1.501, με τους 240 διασωληνωμένους.

Ενδεικτικά της μεγάλης διασποράς στην ευρύτερη Μακεδονία είναι τα στοιχεία της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης, για τις Περιφερειακές ενότητες Κοζάνης (62 νέα κρούσματα), Κιλκίς (27), Πέλλας (49), Ξάνθης (37), Σερρών (61) και Καβάλας (59).

Ο κορωνοϊός επελαύνει και στη Λάρισα όπου εντοπίζονται 101 νέα κρούσματα, τα μισά σχεδόν από τα 205 που καταγράφηκαν χθες στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, μεγάλο επιδημιολογικό βάρος αποτυπώνεται ακόμη για τις Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (92 κρούσματα), Βοιωτίας (53) και Κορινθίας (32), ενώ στην Κρήτη οπου οι νοσηλευόμενοι είναι 135, εντοπίζονται 126 νέα κρούσματα, κυρίως από Ηράκλειο (71) και Χανιά (30).