Ηλιόλουστη μέρα ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη, έστω με αρκετό κρύο, σε αντίθεση με την νότια Ελλάδα, όπου ο καιρός παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση με την θερμοκρασία να υποχωρεί από σήμερα Κυριακή έως και την Τρίτη και χιόνια να πέφτουν ακόμα και στην Αττική.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Οι θυελλώδεις βοριάδες και ο παγετός που αναμένεται σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας κινητοποιεί και την Επιτροπή Επιτήρησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που θα συνεδριάσει εκ νέου στις 12 το μεσημέρι με στόχο το επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας ξεσπά από σήμερα Κυριακή 28/01 και το δεύτερο το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και εντονότερο- από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/01.

Σήμερα, Κυριακή ξεκινά η πρώτη φάση της ψυχρής εισβολής σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Από το απόγευμα της Δευτέρας η 2η φάση με περισσότερο κρύο, πολύ θυελλώδεις ανέμους και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Aπό την Τετάρτη αν και με ισχυρό παγετό , η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, τα φαινόμενα θα συνεχίζονται κυρίως στην Κρήτη, από αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι.

Το επόμενο Σάββατοκύριακο η θερμοκρασία ενδεικτικά στην Αθήνα θα είναι στους 17 με 18οC.

Η πρόγνωση από μετεωρολόγους

Πιο αναλυτικά την Κυριακή: Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Εύβοιας και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 14 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα ορεινά (κυρίως στην Πάρνηθα) ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στα ανατολικά από το απόγευμα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω χιονόπτωσης με απόφαση της αστυνομίας υπάρχει από νωρίς το πρωί της Κυριακής διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, στις Αχαρνές, από το ύψος του τελεφερίκ.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις απηύθυνε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.