Έντονες αντιδράσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν, ο οποίος εθίγη επειδή έχει τελειώσει θρησκευτικό σχολείο.-

Ξεσηκωμό οργής έχει προκαλέσει στην Τουρκία η προφυλάκιση της διάσημης στη γείτονα τραγουδίστριας Γκιουλσέν, που κατηγορείται για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας» μετά από σχόλιά της τον περασμένο Απρίλιο για τα θρησκευτικά σχολεία.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και στο διεθνή Τύπο, ενώ παρενέβη ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η 46χρονη τραγουδίστρια – τραγουδοποιός συνελήφθη την Πέμπτη στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη και διατάχθηκε λίγες ώρες αργότερα από δικαστήριο η προφυλάκισή της εν αναμονή της δίκη της.

Οι κατηγορίες αφορούν σε σχόλιο που έκανε η pop star στη διάρκεια συναυλία της τον περασμένο Απρίλιο, όταν αστειευόμενη είπε ότι η «διαστροφή» ενός από τους μουσικούς της μπάντας της προερχόταν από τη φοίτησή του στο θρησκευτικό σχολείο Ιμάμ Χατίπ, απ’ όπου αποφοίτησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αδίκημα: Υποκίνηση της κοινής γνώμης σε μίσος και εχθρότητα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, επιτέθηκε στην τραγουδίστρια για το σχόλιό της, που εκλήφθηκε ως προσβλητικό για τη σχολή ιμάμηδων κατά παραβίαση του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα περί «υποκίνησης της κοινής γνώμης σε μίσος και εχθρότητα» και «δημόσια απαξίωση τμήματος της κοινωνίας».

Επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο, επιμένουν ότι η σύλληψη της τραγουδίστριας, που κρατείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που καταρρέει η δημοτικότητα του Ερντογάν και της κυβέρνησής του εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας και καλπάζοντος πληθωρισμού, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συσπειρωθεί το συντηρητικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας γύρω από το κυβερνών κόμμα ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο.