Αποχώρησαν Τσακαλώτος, Βούτσης, Σκουρλέτης.-Αναμένεται σφοδρή σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή – Τι αναφέρει ο Σακελλάκης για το δημοψήφισμα με τις ευλογίες του Πολάκη.-

Σε ακανθώδη δρόμο χωρίς γυρισμό και σε τρικυμιώδη περιπέτεια έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις απανωτές αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών  και τον αιφνιδιασμό του Στέφανου Κασσελάκη που ανακοίνωσε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μερίδα στελεχών που επρόκειτο να συνεδριάσουν εκ νέου το βράδυ, θα εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Κασσελάκης έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι. Όλα πλέον είναι ανοικτά» έλεγε κομματικό στέλεχος εκτιμώντας ότι η κίνηση Κασσελάκη για δημοψήφισμα είναι αντικαταστατική. Πολλοί μάλιστα θυμίζουν οτι η εκλογή Κασσελάκη έχει κατατεθεί και στο πρωτοδικείο επομένως «θα πρέπει να σεβαστεί το καταστατικό».

Ο Πολάκης πίσω από τις εκκαθαρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ενοχλήσει «οριζόντια» το κόμμα, ακόμη και εκείνους που του έδιναν χρόνο και χώρο από την αρχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν άπαντες παίρνουν αποστάσεις από «την απόφαση του Πολάκη ουσιαστικά» να εκκαθαρίσει το κόμμα από όποιον διαφωνεί.

Δεν ήταν τυχαία ασφαλώς η πανηγυρική ανάρτηση Πολάκη αμέσως μετά το «διάγγελμα Κασσελάκη»: “Δείτε το, τα είπε όλα ο Πρόεδρος και τη λύση!” έγραψε.

Ενοχλημένοι εμφανίζονται με την πρότασή του για εσωκομματικό δημοψήφισμα, η Έφη Αχτσιόγλου αλλά ακόμη και στελέχη που στήριξαν ενεργά τον κ. Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα – όσο και αν επιμένει να μην παρεμβαίνει δημοσίως – για της «μπηχτές» στο πρόσωπό του, που έριξε ο Στ. Κασσελάκης στην ανακοίνωσή του στα σόσιαλ μίντια ως προς το «άρρωστο κόμμα» που κληρονόμησε στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσωπα του πολύ στενού του κύκλου, με τους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός συνομιλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Προβληματισμός και προβλέψεις:«Μωραίνει κύριος….»

Οι κινήσεις Κασσελάκη έχουν επίσης προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε στελέχη του «ενδιάμεσου χώρου» στην εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία, όπως οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.α.

Μάλιστα στα παρασκήνια λέγεται ότι τα εν λόγω στελέχη διεμήνυσαν εν είδει τελεσιγράφου προς τον κ. Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα καθώς προκαλεί «διαλυτικές τάσεις».

Σύμφωνα με την ΕΦ.Συν εξάλλου, ο Νίκος Παππάς θα συμμετάσχει στην σύσκεψη των «προεδρικών» που αναμενόταν μετά τις 8 το βράδυ σήμερα, προκειμένου να διατυπώσει αυτή ακριβώς την άποψη.

Τα μέλη της εσωκομματικής τάσης των «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου θα συνεδριάσουν επίσης απόψε για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς ενώ αποφάσισαν χθες να παραμείνουν στο κόμμα και να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Σ. Κασσελάκη, οι ραγδαίες εξελίξεις αυξάνουν την πίεση για πιο διακριτή αντίδραση.

Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του Νίκου Μπίστη από την εν λόγω τάση. «Λαοδικεία; Φτάνει. Ως εδώ. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι».

Το βαρύγδουπο μήνυμα Κασσελάκη για το δημοψήφισμα

Το πρωί, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και μετά τις αποχωρήσεις των δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα (των Νίκου Βούτση και Πάνου Σκουρλέτη), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε… ντρίπλα ανακοινώνοντας πως δεν κάνει πίσω και θα ζητήσει τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος από την ΚΕ για τις διαγραφές των στελεχών, τα οποία, όπως τόνισε, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους προσβάλλουν τον ίδιο και το κόμμα.

Στο μήνυμά του προς τον «ελληνικό λαό» και στη «μεγάλη πλειοψηφία του τόπου που επιθυμεί μια εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη- Βελόπουλου», όπως λέει, προειδοποίησε  ότι «δεν θα κάνει πίσω», ενώ προανήγγειλε «δημοψήφισμα» για τις διαγραφές.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«Έχω μάθει μερικά πράγματα από μέσα πλέον. Και όσοι από σας πιστεύετε ότι το σύστημα είναι βαριά άρρωστο, δυστυχώς έχετε δίκιο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι: «Ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του είναι βολικά καθισμένοι στο επίκεντρο αυτού του συστήματος».

Για τον εαυτό του είπε ότι «ήρθε από μακριά να προσφέρει ό,τι μπορούσε» και ότι εμπνεύστηκε από έναν «σεμνό και ταπεινό άνθρωπο, τον Αλέξη Τσίπρα», τονίζοντας ότι «εκτός από το γραφείο του, «κληρονόμησε έναν άδειο όροφο», «μία λαβωμένη κοινοβουλευτική ομάδα», «μία Πολιτική Γραμματεία στην οποία σύντροφοι, μισούν συντρόφους».

«Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη», σχολίασε και συνέχισε: «Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μια ξεκάθαρη εντολή “άλλαξέ τα όλα” και θα τα αλλάξω όλα», ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις του για τη χώρα, όπως μια «Ελλάδα χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες και προνόμια για τους βουλευτές», με «συλλογικές συμβάσεις», με «κοινωνικό κράτος» και «πολύ μεγάλες επενδύσεις για τη στέγη, για τους νέους και την κλιματική αλλαγή».

«Τίποτα από όλα αυτά δε θα γίνει αν δεν το θέλουμε όλοι, αν δεν υπάρχει αλήθεια μεταξύ μας», είπε.

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι άρρωστη».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι άρρωστη».

«Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους κόμμα, τους συντρόφους τους, το νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, αλλά κυρίως προβάλλουν τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

«Στο όνομα αυτών των ανθρώπων, των αγωνιστών της καθημερινότητας και όχι των κομματικών γραφείων σας λέω ξεκάθαρα: Δεν θα κάνω πίσω. Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο, υγιές κόμμα όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση», υπογράμμισε ο Στ. Κασσελάκης.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι θα ζητήσει «από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας».

«Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», είπε και κατέληξε:

«Τη νύχτα της εκλογής μου επανέλαβα τρεις φορές μία φράση: Δε θα σας προδώσω ποτέ. Και αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα, πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά. Θα κάνουμε την Ελλάδα μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα. Μαζί, Και δε θα μας σταματήσει κανείς».

Η σκέψη υπήρχε από καιρό

Η απόφαση για δημοψήφισμα υπήρχε ως σκέψη από καιρό στο επιτελείο του νέου προέδρου και πυροδοτήθηκε παραμονές της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης να δείξει ότι δεν κάνει πίσω.

Ήδη χρειάστηκαν από το πρωί της Παρασκευής δύο παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μία στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και μία μέσω βίντεο στα social, σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, προκειμένου να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στους διαφωνούντες.

Ωστόσο, η αποχώρηση των δύο ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Παρασκευής, αλλά και η διαφαινόμενη απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» καθιστούν αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με νεοπροεδρικούς πάντως στόχος του Στέφανου Κασσελάκη – ο οποίος ανέμενε τις αντιδράσεις – δεν ήταν οι διαγραφέντες, αλλά κυρίως ο ενδιάμεσος χώρος. Θέλησε, λένε, «να τους στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι όμηρος, όπως επιδιώκουν, αλλά τολμά ρήξεις»

Θ. Δρίτσας: Αντισταθείτε στην παραφροσύνη και την γελοιότητα

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα για τις διαγραφές, ο Θοδωρής Δρίτσας σε ανάρτησή του επανελήλθε κατά του Στέφανου Κασσελάκη, καλώντας τα μέλη «να αντισταθούν στην παραφροσύνη και την γελοιότητα».

Ζαχαριάδης: Προτιμότερος ένας πολιτισμένος χωρισμός από τη λεκτική βία και πίεση

Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης εμφανίστηκε πιο κατευναστικός, τονίζοντας πως «πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αποχωρεί και ο Τσακαλώτος

Μετά και τις αποχωρήσεις Σκουρλέτη – Βούτση, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά του πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως αύριο στην Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσει και αυτός με τη σειρά του την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά στην πραγματικότητα σημαίνουν διάσπαση με πιθανή την συγκρότηση ενός νέου αριστερού σχήματος με προσχωρήσεις και άλλων στελεχών, καθώς ο προβληματισμός τώρα είναι για κάθε μέλος: “Με ποιον να πας και ποιον να αφήσεις…”