“Έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί”, δήλωσε νωρίτερα ο Α
Το «ραντεβού» των δύο ηγετών γίνεται στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Ε.Ε. – Δ. Βαλκανίων που συνέρχεται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ συζήτησαν για το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό. Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».
Κατά τη παρέμβασή του κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε πως «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό», επισημαίνοντας πως «μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν».
«Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».
Εξερχόμενος από την προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΣΚ και ερωτηθείς αναφορικά με την συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο ομόλογός του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα». Αναφορικά με το τι προσδοκά από τη σύνοδο κορυφής, ο Ζάεφ απάντησε «μόνο πρόοδο», κάτι που είχε πει και προσερχόμενος στη συνάντηση, όταν είχε απαντήσει «μόνο επιτυχία».
Οπωσδήποτε αλλαγή συντάγματος
Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Υπογράμμισε δε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς προϋποθέτει επίλυση, προϋποθέτει μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος.
Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το όνομα. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονές μας «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας». Έκανε λόγο για εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική συνάντηση, επισημαίνοντας ότι, ωστόσο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προεξοφληθεί ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος, ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Το ζήτημα τέθηκε και σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου, με τον κ. Τουσκ να επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους.
Κοινοτικός αξιωματούχους ανέφερε χτες, από τις Βρυξέλλες, μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ, ότι είναι θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα και τα Σκόπια, σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας. Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση τόνιζε: «Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ, σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση».
Από την πλευρά του, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη πάγια θέση της Ν.Δ. για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ως απαράβατης προϋπόθεσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes).