Ο Παγκόσιμιος Οργανισμός Υγείας  συνιστά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα να αποφεύγουν τα ταξίδια, αν και θεωρεί ότι η εφαρμογή οριζοντίων μέτρων, όπως πχ μια γενική απαγόρευση των διεθνών μετακινήσεων, δεν θα απέδιδε αξιόλογα αποτελέσματα στην παρούσα φάση.

Ο Οργανισμός εμμένει στην άποψη ότι η παραλλαγή αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, η εξέλιξη του οποίου απασχολεί έντονα τους ειδικούς, καθώς ενδέχεται να εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διερεύνησης για το πώς ακριβώς δρα αλλά και πώς αντιδρά η μετάλλαξη Omicron στα εμβόλια.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής τάση είναι η αυστηροποίηση των μέτρων και η μετάβαση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη και η Ελλάδα, όπως αποδείχθηκε από τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαινόμενο υπερβολών και σπασμωδικών αντιδράσεων

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς εξέφρασε την ανησυχία του για το φαινόμενο των υπερβολών και των σπασμωδικών αντιδράσεων εκ μέρους ορισμένων κυβερνήσεων σε σχέση με την επιβολή αυστηρών απαγορεύσεων.

«Κατανοώ πολύ καλά την ανησυχία όλων των κρατών για την προστασία των πολιτών τους απέναντι σε μια παραλλαγή του κορωνοϊού την οποίαν ακόμη δεν κατανοούμε πλήρως. Όμως, ανησυχώ εξίσου για το ότι κάποιες χώρες επιβάλλουν δρακόντεια, οριζόντια μέτρα τα οποία δεν βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα ή που δεν είναι εξ ορισμού αποτελεσματικά. Το μόνο που κάνουν αυτά τα μέτρα είναι να οξύνουν τις ανισότητες».

Στη Βρετανία, σε σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέρθηκε ότι «υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η Omicron, σε κάποιο βαθμό, να διαφεύγει της ανοσίας η οποία έχει δημιουργηθεί σε άτομα που είτε είχαν νοσήσει προηγουμένως είτε έχουν εμβολιαστεί». Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, «η επιβολή επιπλέον, αυστηρών περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι «η παραλλαγή Omicron συνιστά λόγο προβληματισμού, όχι λόγο πανικού. Θα λαμβάνουμε μέτρα αναλόγως των εξελίξεων, από εβδομάδα σε εβδομάδα». Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε επιβολή αυστηρών μέτρων, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του με την καθολική απαγόρευση των ταξιδιών προς την Ευρώπη στην αρχή της πανδημίας, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι «εγώ, εν αντιθέσει προς τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν συνηθίζω να αιφνιδιάζω τους συμμάχους των ΗΠΑ».

Με τρίτη δόση είναι επαρκώς θωρακισμένοι

Σε ενδείξεις ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση είναι επαρκώς θωρακισμένα απέναντι στην απειλή της παραλλαγής Όμικρον αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νιτζάν Χόροβιτς.

«Θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Omicron τις επόμενες ημέρες» είπε ο κ. Χόροβιτς «υπάρχει ωστόσο περιθώριο αισιοδοξίας. Όπως υπάρχουν επίσης αρχικές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί σχετικά πρόσφατα ή εκείνοι οι οποίοι έχουν δεχτεί αναμνηστική δόση, προστατεύονται από την παραλλαγή Omicron».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ, από την αρχή της πανδημίας, εφαρμόζει μια ιδιαίτερα δυναμική πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένης χώρα λειτουργούν κάπως σαν οδηγός για την παγκόσμια κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση της τρίτης  δόσης, οι αρχές του Ισραήλ την είχαν καταστήσει διαθέσιμη ήδη από τον περασμένο Αύγουστο και για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών. Επιπλέον, κανένας Ισραηλινός δεν θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος εάν δεν έχει υποβληθεί στην αναμνηστική δόση.