“Δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν δεν υπάρχει θεραπεία”

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, η οποία έσπευσε νωρίτερα να καταδικάσει με δριμύτητα τις απόψεις του παραιτηθέντος βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού, είχε πει σχεδόν τα ίδια σε σχέση με τους καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο.

Η επιδημιολόγος, μιλώντας σε εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη, στο παρελθόν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Νομίζω ότι χρειάζεται μία αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη hospicies (ξενώνες) και παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους».

Όπως εξηγούσε μάλιστα: «Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα.

Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας».

Ακούγεται σκληρό, αλλά είναι πολύ προσωπικό

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σκληρό, η κυρία Λινού το παραδέχεται: «Ακούγεται σκληρό και μπορεί κάποιον να τον βασανίζει σε όλη του τη ζωή, είναι πολύ προσωπικό».

Επικαλείται, ωστόσο, την περίπτωση του πατέρα της, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αποδεχθώ, ήμουν γιατρός όπως και ο άντρας μου. Πήραμε συμβουλή από τα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου στα οποία είχαμε θητεύσει και ο άνδρας μου κι εγώ κι αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα. Καμία παρέμβαση. Πέθανε στο σπίτι, έζησε περισσότερο από το αναμενόμενο, έζησε 20 περίπου μήνες, αντί για οκτώ που ήταν η μέση επιβίωση με ποιότητα ζωής και κοντά στους δικούς του.

»Είναι ταλαιπωρία να προσπαθήσεις να κρατήσεις ζωντανό, εντός εισαγωγικών, αλλά χωρίς αισθήσεις, χωρίς επικοινωνία, χωρίς ποιότητα ζωής έναν άνθρωπο για τρεις ακόμη μήνες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καυτηριάσει τις δηλώσεις Πνευματικού

Η ίδια η Αθηνά Λινού, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τη δήλωση του Σπ. Πνευματικού, που τον οδήγησε τελικά εκτός ψηφοδελτίων ΝΔ, υποστήριξε: «Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας», και πρόσθεσε:

«Η δήλωση αυτή, όμως, αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία. Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας ούτε στις υποδομές. Γι’ αυτόν το λόγο βιώσαμε ήδη τρεις θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια, δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής».