Τρόπους και μέσα για την αποσυμφόρηση των εστιών διασποράς του κορωνοϊού στις μεγάλες πόλεις αναζητούν οι επιστήμονες, αναμένοντας  παράλληλα να εισέλθει η πανδημία σε τροχιά ύφεσης και να δουν τα νοσοκομεία με μικρότερη πίεση  προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων.

Το εργαλείο των self tests μετά την πρώτη εφαρμογή στα σχολεία παίρνει σειρά για τους εργαζομένους της εστίασης, του λιανεμπορίου, των Μέσων Μεταφοράς και των delivery δίνοντας έτσι το πάνω χέρι στους λοιμωξιολόγους όσον αφορά την επιτήρηση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η χρήση τους να απελευθερώσουν σταδιακά ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες.

Τα Self test σε συνδυασμό με την δεύτερη δόση του εμβολίου αναμένεται να «ξεκλειδώνουν» την δυνατότητα «απόδρασης» των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για Πάσχα στο χωριό, σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στο protothema.gr

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επόμενες δύο εβδομάδες αν και δεν πρόκειται να δούμε «μεγάλα βήματα» αφού είναι κοινή η παραδοχή πως χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα προκειμένου να φανεί η πορεία της πανδημίας μετά τις τελευταίες ανάσες χαλάρωσης τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην οικονομία.

Για λιανεμπόριο και malls

Όπως είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει την έγκαιρη εφαρμογή τους στην αγορά προκειμένου να εισηγηθεί την αυξημένη χρήση τους στο λιανεμπόριο.

Σχετικά, θα αποφασίσουν οι επιστήμονες στην συνεδρίαση της επιτροπής, ωστόσο ακόμη κι αν υπάρχει εγκαίρως επάρκεια των self tests, οι επιστήμονες θα διστάσουν να δώσουν το πράσινο φως προς μία τέτοια κατεύθυνση και θα προτιμήσουν να δώσουν άλλη μια εβδομάδα καιρό προκειμένου τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφή.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls).

Πως θα ταξιδεύουμε για Πάσχα στο χωριό

Παράλληλα άλλο ένα θέμα που απασχολεί μεγάλη μερίδα των πολιτών είναι το κατά πόσο θα επιτραπεί η απόδραση από τις πόλεις για τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα. Όπως έγραφε το protothema.gr το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ότι η εισήγηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή θα είναι το να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση είναι το σχέδιο που θα ακολουθηθεί καθώς και σε αυτήν την περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα self tests.

Προς το παρόν το βασικό σενάριο θέλει τους πολίτες να πρέπει να έχουν κάνει το τεστ πριν ταξιδέψουν και να δείχνουν την βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος κατά την διάρκεια των ελέγχων στα διόδια. Την ίδια ώρα εύλογο είναι το ερώτημα που αφορά σε ποιες ομάδες πληθυσμού θα επιτραπεί η έξοδος από τις πόλεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο οι θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα μπορούν να φύγουν για τα χωριά του το Πάσχα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε τρεις ομάδες πληθυσμού. Αυτοί που έχουν κάνει το self test, αυτού που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες είναι θέμα 24ώρων να αποκρυσταλλωθούν ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Άλλο ένα θέμα που θεωρείται μείζον είναι φυσικά η εστίαση και το κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει σύντομα έστω και σε εξωτερικούς χώρους.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, με πρωτοβουλία κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι τα καταστήματα εστίασης να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους πριν και από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε αυτήν την σκέψη οδηγούν και οι εικόνες ακραίων συνωστισμών και υπαίθριων πάρτι σε πλατείες της χώρας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με καταστολή αφού η κόπωση των πολιτών από τα lockdown είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη

Πάντως, αν και η συζήτηση μοιάζει πρόωρη, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι η εστίαση να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου να της δοθεί χρόνος προσαρμογής μετά από τόσους μήνες απραξίας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Τι θα συζητήσουν σήμερα

Σήμερα πάντως, στην συνεδρίασή τους η «μικρή» επιτροπή των ειδικών αναμένεται να συζητήσει τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για μικρές βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν είναι το άνοιγμα κέντρων αισθητικής για υπηρεσίες εκτός της περιποίησης των άκρων που ήδη λειτουργεί, το άνοιγμα των εμπορικών κεντρών και το άνοιγμα φροντιστηρίων για τους μαθητές των Λυκείων. Στη συζήτηση θα τεθεί και το ζήτημα της ευρύτερης λειτουργίας του λιανεμπορίου με click inside ωστόσο δεν αναμένεται κάποια απόφαση επ αυτού προς το παρόν