Η Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» μετά την αντίθεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σύμφωνα με το Reuters. Η ιδέα να γίνουν τα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχε λάβει «ευρεία υποστήριξη από τις χώρες μέλη της Συμμαχίας», δήλωσε η Ψάκι.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να «κατανοήσουν καλύτερα» τη στάση της Άγκυρας.

Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ- αυτό δεν έχει αλλάξει. Συμμετείχε και βοήθησε στην προσπάθεια να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία. Έτσι, τίποτα δεν αλλάζει σχετικά με τη θέση τους στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «δεν βλέπουμε θετικά» την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία και είπε ότι παρέχουν καταφύγιο σε »τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η Τουρκία κατηγορεί εδώ και καιρό τις σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τηn Σουηδία, η οποία έχει ισχυρή τουρκική κοινότητα μεταναστών, ότι φιλοξενούν εξτρεμιστικές κουρδικές ομάδες, καθώς και υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που ζει στις ΗΠΑ και καταζητείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Υπάρχουν όμως και πληροφορίες, που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν δεν επιθυμεί σε αυτή την φάση την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να κρατήσει ισορροπίες απέναντι στην Ρωσία, έχοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, αλλά και θεωρώντας ότι δεν είναι σώφρων η στάση της Δύσης να ρίξει “λάδι στη φωτιά” την ώρα, που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Εξηγήσεις από την Τουρκία πρόκειται να ζητήσουν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών των δύο σκανδιναβικών χωρών από τον Τούρκο ομόλογό τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επικοινωνία ΜπάΪντεν με Σουηδία και Φινλανδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε χθες με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας» ενόψει της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Η Τουρκία απείλησε χθες να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα από όλες τις χώρες-μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον θα στήριζε το αίτημα, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχθεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».