Συνεχίζεται  ο σάλος για το θέμα του αφορισμού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά από τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.

Η κυβέρνηση προφανώς δεν παίρνει στα σοβαρά τον αφορισμό και μόνο ο Ν. Χαρδαλιάς απάντησε τονίζοντας ότι “όσοι μεγαλώσαμε με αρχές και αξίες μάθαμε να αγαπάμε και όχι να μισούμε”.

Ο Αμβρόσιος είχε προαναγγείλει την πράξη του με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο πριν λίγες μέρες, όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Ο πρώην μητροπολίτης χαρακτήρισε ως «βλάσφημα» τα λόγια αυτά ότι «δηλαφή διά τῆς Θείας Μεταλήψεως μεταδίδεται ὁ Κορωνοϊός» και καλούσε την υπουργό να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα».

Ιερά συνόδος: Ανυπόστατος ο αφορισμός

Με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας ξεκαθαρίζει ότι «μόνο η Ιερά Σύνοδς της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της,  έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».

Όπως συμπληρώνει, «κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977): “Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, «κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».

Ν. Χαρδαλιάς:Όσοι μεγαλώσαμε με αρχές και αξίες,  μάθαμε ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε.

Την ίδια ώρα, μέσω Facebook ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε στο θέμα του «αφορισμού» του, γράφοντας:

«Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει.

Όσοι μεγαλώσαμε με αρχές και αξίες, με την Πίστη μας να μας κατευθύνει και να μας οδηγεί, μάθαμε ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε.

Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου, τον Άγιο Γεώργιο Καρέα, και άναψα ένα κερί, προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντάει σε όλα…» καταλήγει ο υφυπουργός.

Πρεσβύτερος και ταγματάρχης χωροφυλακής

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος (κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής, γεννηθείς στις 22 Ιουλίου 1938 στην Αθήνα) είναι Έλληνας ιεράρχης και πρώην μητροπολίτης της εκκλησίας της Ελλάδος στην ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιδιαλείας . Υπήρξε εξ απονομής ταγματάρχης της χωροφυλακής και αποστρατεύτηκε το 1976 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη σκληρή γλώσσα και τα υβριστικά σχόλια που χρησιμοποιεί, ενώ δηλώσεις του οδήγησαν σε μεγάλες αντιδράσεις. Έχει χαρακτηριστεί ομοφοβικός, ρατσιστής, ενώ έχει κατηγορηθεί έντονα και για τη στήριξη του σε ακροδεξιές αντιλήψεις, αλλά και στο νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 31 Μαΐου 1961, ενώ ήταν τεταρτοετής φοιτητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος  στις 17 Ιουλίου 1963.

Το 1968 διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ελληνικής Χωροφυλακής και πήρε εξ απονομής το βαθμό του μοίραρχου, ενώ αργότερα προήχθη σε ταγματάρχη. Από τη θέση αυτή κήρυττε και δίδασκε στις σχολές στελεχών της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας. Παρέμεινε στη Χωροφυλακή ως το 1976, οπότε αποστρατεύτηκε μετά από αίτησή του με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Στις 19 Νοεμβρίου 1978  εξελέγη μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλέιας. Το 1979 ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Πυρουνάκη, ο οποίος κατηγορούνταν για καταφρόνηση ανώτατης εκκλησιαστικής αρχής, εξύβριση μητροπολιτών και σκανδαλισμό των πιστών. Στην κατάθεσή του ο Αμβρόσιος ισχυρίστηκε ότι ο Πυρουνάκης ήταν, μεταξύ άλλων, δημαγωγός που σκανδαλίζει τους πιστούς, αλλά ο Πυρουνάκης αθωώθηκε.

Ο Αμβρόσιος στερα από 41 χρόνια ως μητροπολίτης παραιτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2019.