Το Boreiosellas.gr είχε κάνει τις επισημάνσεις πριν από ένα μήνα σε ένα επιτόπιο ρεπορτάζ – άρθρο.-

Παρασύρθηκε και διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη η πρόχειρη γέφυρα του Ευήνου, που είχε φτιαχτεί για φέτος το καλοκαίρι ώστε να εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, που από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχουν πρόσβαση και αναγκάζονταν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε από τον Γαλατά στο Ευηνοχώρι μέσω Γαβρολίμνης,

Συνέβη ακριβώς αυτό, που είχαν προβλέψει οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από την κατεστραμμένη ήδη από τις νεροποντές του περασμένου Δεκεμβρίου γέφυρα του Ευήνου. Το πρόχειρο πέρασμα με κιούνια που είχε κατασκευαστεί μέσα στην κοίτη του ποταμού, ώστε να υπάρχει στοιχειώδης επικοινωνία μεταξύ των γύρω χωριών (Γαλατάς, Κρυονέρι, Ευηνοχώρι, Περιθώρι κ.α.) και κυρίως σύνδεσή τους με το Μεσολόγγι, παρασύρθηκε από τις βροχές του τελευταίου διημέρου.

Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι και διαμαρτύρονται προς κάθε κατεύθυνση, θεωρώντας ότι οι αρμόδιοι τους κοροϊδεύουν. Ποστεύουν δε ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα κατά την πρόσφατη νεροποντή, που είχε ως αποτέλεσμα την παράσυρση και διάλυση της πρόχειρης γέφυρας. Και αυτό διότι πολλοί άνθρωποι με οικογένειες και μικρά παιδιά περνούσαν από εδώ καθημερινά προκειμένου να πάνε για μπάνιο στις ακτές του Κρυονερίου.

Φωτογραφία της γέφυρας, που τραβήχτηκε από το πρόχειρο γεφύρι, μέσα από την κοίτη του ΕΥήνου πριν από δύο μήνες.

Η πρόχειρη λύση στην οποία είχαν καταφύγει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (περισσότερο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, μα και για να υπάρχει μία δυνατότητα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, που απαιτούσαν ταχύτητα, όπως φωτιές ή θέματα υγείας), είχε άδοξο τέλος.

Η παντελής ανικανότητα να δημιουργηθεί από τον περασμένο χειμώνα και κατά τη διάρκεια οκτώ μηνών, μία σοβαρή και στέρεη ενδιάμεση λύση, έως ότου κατασκευαστεί η νέα γέφυρα, που θα αντικαταστήσει την παλαιά οδική, που γκρεμίστηκε στις 12 Δεκεμβρίου, οδηγεί και πάλι σε αδιέξοδο.

Loading video
Φωτό από την σημερινή εικόνα της καταστροφής (Nafpaktianews.gr)

Η συγκεκριμένη πρόχειρη πρόσβαση, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, υπό την πίεση και τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, εξυπηρετούσε τους κατοίκους με έναν υποτυπώδη τρόπο, καθώς δεν ήταν κανονικός δρόμος, για βασικές ανάγκες τους.

GEFIRAAA2
Φωτό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν παρασύρθηκε η ιστορική γέφυρα. 

Η απομόνωση, που βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών στην περιοχή αυτή, κοντά στις εκβολές του Ευήνου και ακριβώς στα όρια των δήμων Ναυπάκτου και Μεσολογγίου , γίνεται πλέον ακόμα πιο έντονη, ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Η δε πληροφορία ότι αυτές τις ημέρες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή βιώσιμης προσωρινής γέφυρα δεν φαίνεται να πείθει τους κατοίκους, που μέχρι τώρα έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα.

Γι’ αυτό το λόγο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που έχει συγκροτηθεί από την αρχή του προβλήματος, κάλεσε έκτακτη σύσκεψη, στην κοινότητα Γαλατά για την ανταλλαγή απόψεων και την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η συντονιστική επιτροπή κατοίκων

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει:

«Από τις 13 Ιουλίου 2022, εκφράσαμε την έκδηλη ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα αποκατάστασης της επικοινωνίας στον Εύηνο, παρόλο που βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, καθώς και την αγωνία και τον φόβο, μη μας «προλάβει ο καιρός» και από το φθινόπωρο ζήσουμε πάλι τα ίδια.

Εκφράσαμε τότε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την τήρηση των ανακοινωθέντων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των μελλοντικών έργων και τη διαπίστωση πως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη δεν κρίνεται μόνο η τύχη των έργων, αλλά και η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα των αρμοδίων. Φτάσαμε στα τέλη Αυγούστου και όχι μόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, αλλά σήμερα τα χαράματα κατέρρευσε και η πρόχειρη γέφυρα, οπότε πάλι ο ίδιος γολγοθάς».

Τι είχε γράψει το Boreiosellas.gr πριν από ένα μήνα:

Ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα – Το πληγωμένο Ευηνοχώρι με την γέφυρα των στεναγμών… (Γράφει ο Ν. Δημαράς)