Μετά από 46 χρόνια έρχεται η ελληνική πολιτεία να δικαιώσει και να ικανοποιήσει ένα μεγάλο ποσοστό των ηρώων της Κυπριακής Τραγωδίας, αυτών που πολέμησαν το 1974 απέναντι στον “Αττίλα”, αλλά και αυτών, που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενες επιχειρήσεις.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με μορφή τροπολογίας, που κατατέθηκε στη Βουλή προβλ΄πει μηνιαία ισόβια σύνταξη 200 ευρώ και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των οπλιτών, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται εν ζωή και μέχρι τώρα ήταν ξεχασμένοι από την πολιτεία.

Μάλιστα με αφορμή την εκδήλωση για τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο, το BOREIOSELLAS.GR είχε προβεί σε σχετική επισήμανση με κύριο άρθρο υπό τον τίτλο “Αυτούς έπρεπε να καλέσετε κυρία Σακελλαροπούλου”, αναφερόμενο στους πολεμιστές της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι τρεις μέρες μετά ο υπουργός Οικονομικών έλαβε την απόφαση για την μηνιαία σύνταξη, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει ικανοποίηση.

……………………………………………………………….

Το κύριο άρθρο της 26ης Ιουλίου στο Boreiosellas.gr για τους ήρωες της Κύπρου

Αυτούς έπρεπε να καλέσετε κυρία Σακελλαροπούλου – Δεν είναι οίκος μόδας το Προεδρικό (Άρθρο Ν. Δημαράς)

………………………………………………………….

Βέβαια και εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καλά είναι να μην μπλέξουν τους δικαιούχους σε γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αποδείξουν π.χ. ότι πολέμησαν σε Ζώνη Πρόσω (σε μπροστινά τμήματα), όπως προβλέπει η απόφαση, διότι και στις άλλες γραμμές η προσφορά των οπλιτών ήταν καθοριστική.

Τι προβλέπει η απόφαση Σταϊκούρα

Εδώ η είδηση για την χορήγηση της σύνταξης, όπως την μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Τη χορήγηση μηνιαίας τιμητικής ισόβιας παροχής ποσού 200 ευρώ στους οπλίτες οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό Ζώνης Πρόσω, λόγω της συμμετοχής τους στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο κατά τα έτη 1964, 1967 και 1974 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Η διάταξη, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εισάγεται ως ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά των Ελλήνων οπλιτών που κατά τη διάρκεια της θητείας τους συμμετείχαν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο τα συγκεκριμένα έτη, υπηρετώντας στη Ζώνη Πρόσω.

Η παροχή αυτή που θα χορηγηθεί από 1.8.2020 απαλλάσσεται από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, φορολόγηση ή κράτηση και δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο ή τα χρηματοδοτικά ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η συγκεκριμένη παροχή χορηγείται με την προσκόμιση Πιστοποιητικού Ζώνης Πρόσω, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που αποδεικνύει την προαναφερόμενη συμμετοχή, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η ετήσια δαπάνη για την καταβολή μηνιαίως της τιμητικής ισόβιας παροχής, εκτιμάται στα 2,4 εκατ. ευρώ.