«Σε τούτη την ακριτική γωνιά, υπάρχουν Έλληνες αποφασισμένοι να διατηρήσουν μια πολιτιστική ταυτότητα βασισμένη στη διαχρονικότητα και την αυθεντικότητα, μια ταυτότητα που χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, πρωτοτυπία και επινοητικότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την επίσκεψή της στους Λειψούς.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στους Λειψούς, δεύτερο σταθμό της περιοδείας της μετά το Αγαθονήσι, το μεσημέρι και την υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Κατά την επίσκεψή της στο ακριτικό νησί, η κυρία Σακελλαροπούλου συνάντησε τα 100 παιδιά που φοιτούν στα σχολεία των Λειψών και συζήτησε μαζί τους για την καθημερινότητα στο ακριτικό νησί. Επισκέφθηκε, επίσης, το οινοποιείο και το τυροκομείο του νησιού και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις τους.
Αμέσως μετά, μετέβη στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», όπου ενημερώθηκε για τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής του Αιγαίου, καθώς και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Κατά την παραμονή της στο νησί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Λειψών από τον δήμαρχο και ευχαρίστησε τις δημοτικές αρχές και τους κατοίκους τόσο για την ιδιαίτερη τιμή, όσο και για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά, εξήρε την αγάπη τους για τον τόπο τους και την πατρίδα και τους διαβεβαίωσε ότι πάντα θα βρίσκεται στο πλευρό τους, παίρνοντας παραδείγματα από την αισιοδοξία, τον δυναμισμό, την τόλμη και την πίστη τους στο μέλλον.
“Κι ένας θεός αν έρχονταν εδώ, θα γέμιζε αγαλλίαση η ψυχή του”
Ειδικότερα, στην αντιφώνησή της η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε:
«Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να με ανακηρύξετε επίτιμη δημότη του νησιού σας. Αισθάνομαι χαρά και ευγνωμοσύνη που βρίσκομαι στον όμορφο τόπο σας, από τον οποίο διατηρώ όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Ακόμη και με μια πρώτη ματιά, το κάλλος και η ηρεμία που αποπνέει το τοπίο εξηγεί γιατί είναι και οι Λειψοί ανάμεσα στα νησιά που οι μελετητές θεωρούν πατρίδα της Καλυψώς, την ομηρική Ωγυγία. Οι θαλασσινές σπηλιές του νησιού σας, οι μαλακές κοιλάδες του φέρνουν στον νου τις περιγραφές από την Οδύσσεια: «Κι ένας θεός αν έρχονταν εδώ / κοιτάζοντας αυτό της ομορφιάς το θαύμα, / θα γέμιζε αγαλλίαση η ψυχή του» διαβάζουμε στην πέμπτη ραψωδία.
Όμως αυτό της «ομορφιάς το θαύμα» το ζωντανεύουν οι δημιουργικοί και αισιόδοξοι άνθρωποι των Λειψών, τα πολλά παιδιά που πλημμυρίζουν τα σοκάκια, το λιμάνι, το προαύλιο της εκκλησίας, την κεντρική πλατεία. Το ζωντανεύει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου σας, βασισμένοι στην παραγωγική ιστορία του νησιού σας, η επιμονή με την οποία φροντίζετε να διατηρήσετε την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του, η αντίστασή σας σε μια αντίληψη τουριστικής βιομηχανίας που βλέπει το φυσικό τοπίο ως πηγή εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα να το βιάζει και να το καταστρέφει.
Χαίρομαι που έχετε περιορίσει δραστικά τα πλαστικά μιας χρήσης, έχοντας επίγνωση του ανεξίτηλου αποτυπώματός τους στο περιβάλλον, που υιοθετήσατε με ενθουσιασμό τις αρχές της ανακύκλωσης, φτάνοντας να συγκαταλέγεστε ανάμεσα στους δήμους της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης.
Ευχάριστες εκπλήξεις με εκτέλεση έργων
Με γεμίζει αισιοδοξία το επιμελημένο οδικό δίκτυο, το σύστημα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων με βιολογικό καθαρισμό και χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, η συνεχής προσπάθεια για τη δημιουργία υποδομών. Γνωρίζω ότι για το νησί σας έχουν δρομολογηθεί αναπτυξιακά έργα, όπως ο Σταθμός Τηλεϊατρικής, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η αναβάθμιση του λιμανιού, η εκτέλεση των οποίων θα βελτιώσει όχι μόνο τις υποδομές του νησιού αλλά και το επίπεδο της ζωής σας.
Με συγκινεί η βαθιά σας σχέση με τη γη και τη θάλασσα. Δεν παρατήσατε τα χωράφια σας ακαλλιέργητα, δεν αφήσατε τις βάρκες σας δεμένες, δεν εγκαταλείψατε την κτηνοτροφία. Σε αυτή την ακριτική γωνιά του Αιγαίου μας, γίνατε κι εσείς πολυμήχανοι Οδυσσείς, αξιοποιώντας τις εξαιρετικές φυσικές συνθήκες του νησιού και την παραγωγική του παράδοση. Έχετε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τυροκομική μονάδα, ένα οινοποιείο-πρότυπο, με βραβευμένο μάλιστα κρασί, από τη σπάνια ποικιλία των αμπελώνων του. Και κυρίως έχετε σχολείο, γυμνάσιο-λύκειο, δημοτικό και νηπιαγωγείο, δασκάλους με μεράκι, παιδιά διψασμένα για γνώση, που προχωρούν και αριστεύουν.
Γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου, την αίσθηση της απομόνωσης που γίνεται εντονότερη τον χειμώνα, την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση που δημιουργεί προβλήματα στη συντήρηση των υποδομών, την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, που προφανώς προκαλεί αγωνία στις οικογένειες του νησιού.
Όμως πιστεύω ότι η αγάπη για την πατρίδα και για τον τόπο σας και ο τρόπος που έχετε επιλέξει να ζήσετε στέλνουν μηνύματα στην πολιτεία, υπενθυμίζουν ότι εδώ, σε τούτη την ακριτική γωνιά, υπάρχουν Έλληνες αποφασισμένοι να διατηρήσουν μια πολιτιστική ταυτότητα βασισμένη στη διαχρονικότητα και την αυθεντικότητα, μια ταυτότητα που χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, πρωτοτυπία και επινοητικότητα. Από την πλευρά μου, σας βεβαιώνω ότι θα είμαστε πάντα κοντά σας, παίρνοντας παραδείγματα από το παράδειγμά σας και αισιοδοξία από τον δυναμισμό, την τόλμη και την πίστη σας στο μέλλον». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)