Περιττή και λανθασμένη επιλογή χαρακτήρισε την κίνηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Μονή της Χώρας στην κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε συνέντευξή του απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα θα έπρεπε να αναβληθεί, επισημαίνοντας ότι οι δίαυλοι πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Λέξη» του protothema.gr και τον Αντώνη Σρόιτερ, ανέφερε ακόμη:

«Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση. Δεν λείπουν τα τζαμιά στην Πόλη. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά. Η Πόλη ήταν πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια. Εμείς προστατεύουμε τα μνημεία, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο».

Για την επίσκεψη του Ράμα στην Ελλάδα

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του.

«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Εχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Εντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Είπε μάλιστα, ότι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ εκπροσωπείται η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με δύο υποψηφίους, όπως εκπροσωπούνται και οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες, πράγμα που δεν συμβαίνει στα ψηφοδέλτια των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων.

Τριάντα μία μέρες πριν από τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ζήτημα πώς θα πειστεί ο κόσμος να συμμετάσχει, ενώ εκτίμησε ότι όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη το ενδιαφέρον θα αυξάνεται και τόνισε τη σημασία της επιστολικής ψήφου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουν οι πολίτες πόσο σημαντικές για τη δική τους ζωή είναι οι ευρωεκλογές, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες μας επηρεάζουν άμεσα όλους.

Μπορεί να αλλάξει το εκλογικό σύστημα

Ωστόσο, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπισθεί μικτό εκλογικό σύστημα από τις επόμενες ευρωεκλογές, που θα συνδυάζει λίστα και σταυρό προτίμησης.

Στο ερώτημα για τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου του και αν αυτό τελικά στέλνει λάθος μήνυμα στους πολίτες, απάντησε ότι δεν περιλαμβάνονται μόνο αναγνωρίσιμοι στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί ευθύνη των πολιτών να βρουν τα βιογραφικά και να επιλέξουν τους υποψηφίους που θα ψηφίσουν.

Σε ερώτημα για τις φημολογούμενες συναντήσεις και επαφές ενόψει της λήξης της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι δεν έχει κάνει καμία συνάντηση και επαφή και άφησε ανοιχτό να στηριχθεί για δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα η κυρία Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας:

«Εχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα»