Εικόνες ντροπής κυριάρχησαν για μια ακόμη φορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με εκτεταμένα επεισόδια και πυρπολήσεις αυτοκινήτων, μετά τις συγκεντρώσεις και πορείες για την επέτειο των δέκα χρόνων από τον φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην περιοχή των Εξαρχείων.

 

Παρά τα αυστηρά μέτρα οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να προκαλέσουν εικόνες χάους και να καταφύγουν αργότερα στα “στέκια” τους  και στα κτίρια των καταλήψεων, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, παρά τις δεκάδες προσαγωγές και τις συλλήψεις.

Μετά και από τα νέα επεισόδια επικρατεί προβληματισμός για το που θα πάει αυτή η κατάσταση και γίνονται διάφορες σκέψεις για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι το σφράγισμα των κτιρίων, που βρίσκονται υπό κατάληψη και να αακολουθήσει εκκαθάριση των περιοχών με συστηματικές και οργανωμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας, όπως αυτές, που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή γύρω από την Καμάρα.

Πάντως για μι ακόμη φορά ο απολογισμός είναι βαρύς με πολλές καταστροφές και τραυματισμούς, ιδίως στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη τα επεισόδια τερματίστηκαν γύρω στις 11.00 το βράδυ, καθώς αποχώρησαν οι κουκουλοφόροι από την περιοχή των Πανεπιστημίων προς την Φιλίππου και την Εγνατία. Τα ίδια άτομα έκαψαν νωρίτερα την ελληνική σημαία στην οδό Εθνικής Αμύνης, ενώ εκτεταμένα επεισόδια έγιναν έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  και το τουρκικό προξενείο.

Όπως αναφέρει η αστυνομία «κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων-πορειών και μετά το πέρας αυτών, που πραγματοποιήθηκαν στις 6/12/2018 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν συνολικά 52 άτομα εκ των οποίων έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 15».

Οι συλλήψεις έγιναν αφού ομάδα διαδηλωτών αποκόπηκε λίγο πριν από το τέλος της πορείας, μπήκε μέσα στα πανεπιστήμια και άρχισε να ρίχνει μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, δημιουργώντας την ίδια στιγμή και οδοφράγματα με κάδους στους οποίους έβαλε φωτιά.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Κατά μήκος της οδού Αγίου Δημητρίου και Ιασωνίδου αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών και τους έβαλαν φωτιά, ενώ πέταξαν πέτρες σε υποκαταστήματα τραπεζών και άλλα καταστήματα.
Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Καμάρα, αλλά ομάδες νεαρών που είχαν μπει στη Φιλοσοφική, έκλεισαν με κάδους το δρόμο μπροστά από την Εθνικής Αμύνης και πετούσαν Μολότοφ και πέτρες, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να «απαντούν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Πεδίο μάχης η Αθήνα

Για ακόμα μία φορά το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης . Πρόχειρα οδοφράγματα, πέτρες, σπασμένα πεζοδρόμια, υπολείμματα μολότοφ και δακρυγόνων είναι μόνο λίγα από όσα άφησαν πίσω τους οι οχτώ ώρες των επεισοδίων. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, εκατοντάδες κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα στις οδούς των Εξαρχείων και εξαπέλυσαν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών. Είχαν μάλιστα καταλάβει από νωρίς ταράτσες πολυκατοικιών και είχαν φροντίσει να «ξηλώσουν» πεζοδρόμια και προσόψεις πολυκατοικιών για «πολεμοφόδια».

Τουλάχιστον τρεις τραυματίες, 66 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 έγιναν συλλήψεις, τέσσερα καμμένα οχήματα, ένα σπίτι μισοκαμμένο, χιλιάδες μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα είναι ο τελευταίος «απολογισμός» των επεισοδίων.

Τρεις τραυματίες

Στις 9.30 το βράδυ έγινε γνωστό ότι ένα άτομο τραυματίσθηκε στην πλατεία Εξαρχείων, στην οδό Κουντουριώτου. Οι πληροφορίες έφεραν τον τραυματία να αιμορραγεί, ενώ έχει κλήθηκε και τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Οπως έγινε γνωστό έχει τραυματισθεί στο πόδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι χτυπήθηκε στο μηρό από κρότου-λάμψης.

Λίγο νωρίτερα, έγινε αναφορά και για δεύτερο τραυματία, έναν 15χρονο, που αντιμετώπισε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο αρνήθηκε να παραληφθεί από ασθενοφόρο. Επίσης, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν -ο ένας στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα και ο άλλος στο πόδι- και μεταφέρθηκαν στο 401.

Στις φλόγες παραδόθηκαν αυτοκίνητα, ενώ τα πεζοδρόμια σε πολλούς δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο έχουν ξηλωθεί: Οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούσαν τις πλάκες ως «πολεμοφόδια» εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα, τουλάχιστον τέσσερα αυτοκίνητα είχαν παραδοθεί στις φλόγες στις οδούς Στουρνάρα και Ζωσιμάδων.