Ο Δημήτρης Παπανώτας, στην πρώτη του δήλωση μετά την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στράφηκε κατά της ηγεσίας του κόμματος, αλλά και εναντίον της Σοφίας Μπεκατώρου, τονίζοντας ότι λυπάται για τον τρόπο της σκέψης τους.

Συγκεκριμένα ο Δ. Παπανώτας είπε: «Είναι μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ειλικρινά, λυπάμαι με τον τρόπο σκέψης τους. “Αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που θα δεχθώ, τότε θα παραιτηθώ” τους είπα. Μου είπαν “όχι, Δημήτρη”».

Μιλώντας στο Tlive ο Δημήτρης Παπανώτας πρόσθεσε: «Θέλω να θυμίσω στον κ. Κασσελάκη ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε».

Για την Σοφία Μπεκατώρου που αντέδρασε έντονα, ο Δημήτρης Παπανώτας είπε: «Είμαι πρόθυμος να κάτσω σε ένα πάνελ μαζί της, να μιλήσουμε για όλα τα θέματα» και σε άλλο σημείο τόνισε: «Αυτό που είναι η βασική αρχή του #MeToo είναι “βγείτε και μιλήστε”». Κατηγόρησε, δε, την Σοφία Μπεκατώρου για πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Μίλησε πάλι για «κοπτορραπτική» στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι ούτε ο ίδιος έχει όλο το περιεχόμενο των δηλώσεών του, και κλείνοντας άφησε ξανά αιχμές για τους συνυποψηφίους του: «Ελπίζω η ευρωπαϊκή Αριστερά να ασχοληθεί κάποια στιγμή με τα σοβαρά θέματα και οι συνυποψήφιοι να μην ανακαλύπτουν δηλώσεις».

Πως τέθηκε εκτός ευρωψηφοδελτίου με απόφαση του  Κασσελάκη

Η ανάρτηση του Στ. Κασσελάκη:

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη “φορτώσει” ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.
Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα».

Το tweet Κασσελάκη έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είχε πει ο Παπανώτας για τις γυναίκες

Από χθες η δήλωση του Παπανώτα -που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό και προβλήθηκε από την εκπομπή της Φαίης Σκορδά- προκάλεσε σάλο αντιδράσεων πρώτα από την αντιπολίτευση και ακολούθως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επίμαχη δήλωσή του ο Δημήτρης Παπανώτας φέρεται να είπε: «Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ, κανένα, εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της».

Πρώτη αντέδρασε η Έφη Αχτσιόγλου με μακροσκελή ανάρτησή της, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, γκρίνια υπήρχε και στον ΣΥΡΙΖΑ, και από χθες υπήρχαν εισηγήσεις για αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο.

Η Δώρα Τσαμπάζη χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ζήτησε να τεθεί το θέμα Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ η Σοφία Μπεκατώρου, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το θέμα πιο επιτακτικά, λέγοντας ότι ελπίζει πως το κόμμα θα κάνει αυτό που πρέπει, ότι δεν χρειάζονται στρουθοκαμηλισμοί και ότι είναι σε επικοινωνία με το κόμμα αναμένοντας μια απάντηση.

Η διορθωτική δήλωση του Παπανώτα

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπανώτας, μετά τον σάλο, εξέδωσε χθες μια διορθωτική δήλωση, όπως φαίνεται να του ζητήθηκε από το κόμμα, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή, και τα «πυρά» συνέχισαν καταιγιστικά.

Ο κ. Παπανώτας μίλησε για κοπτορραπτική της δήλωσής του και για παράφραση των λεγομένων του, ενώ απολογήθηκε, όπως είπε, αν θεωρήθηκε ότι έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης. Η δήλωσή του επικρίθηκε ως σεξιστική που παραπέμπει στην πατριαρχία. Σε δηλώσεις του στις τηλεοράσεις σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Παπανώτας υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι ο ίδιος αλλά το κόμμα.

Παίρνει την θέση του ο Κώστας Σιδηρόπουλος

Τη θέση του Δημήτρη Παπανώτα, που απομακρύνθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ο Κώστας Σιδηρόπουλος.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής είναι γιος της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία είχε διατελέσει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και καταλαμβάνει τη θέση του Δημήτρη Παπανώτα, που αποπέμφθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Ο Κ. Σιδηρόπουλος είναι διδάκτορας Βιολογίας, στον τομέα της Ζωολογίας. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών το 2005. Πάσχει από βαρύτατη τετραπληγία, ενώ παράλληλα δηλώνει ζωγράφος, ποιητής και στιχουργός. Έχει παρουσιάσει έκθεση ζωγραφικής και έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Η τριλογία της ζωής. Μέρος πρώτο: Οι εποχές άλλαξαν».

Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος μένει στην Αγία Βαρβάρα Αττικής και κατάγεται από Ημαθία και Καρδίτσα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ.