Φόβοι για 10 αγνοουμένους στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi, που φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας εκφράζονται από επιβάτες, που διασώθηκαν και από οδηγούς αυτοκινήτων.

Οι φόβοι προέρχονται από το γεγονός ότι υπήρχαν επιβάτες που κοιμούνταν στον γκαράζ και δεν είναι γνωστό κατά πόσο πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το πλοίο.

Πηγές με γνώση της επιχείρησης διάσωσης των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου ανέφεραν ότι υπάρχει πληροφορία για πιθανούς αγνοούμενους η οποία ωστόσο δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν δεν γίνει η επίσημη καταμέτρηση επιβατών και πληρώματος. Επισήμανε όμως ότι αυτό θα γίνει μόλις το σκάφος που τους έχει περισυλλέξει φθάσει στο λιμάνι της Κέρκυρας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει σε μία με δύο ώρες.

Εικόνες τρόμου δείχνουν να καίγεται ολοσχερώς το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, αλλά ευτυχώς οι 237 επιβάτες και τα 51 άτομα πλήρωμα κατάφεραν να το εγκαταλείψουν εγκαίρως με σωσίβιες λέμβους.

Η φωτιά ξέσπασε λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής, στα ανοιχτά της Ερεικούσας.

Στις 4.30 τα ξημερώματα σήμανε συναγερμός στο πλοίο και αμέσως άρχισε η διαδικασία εκκένωσης. Το σύνολο των επιβατών του Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi  εγκατέλειψε το πλοίο με σωσίβιες λέμβους και όλοι  περισυνελλέγησαν από παραπλέοντα σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχει ένας τραυματίας, μέλος του πληρώματος. Ευτυχώς ο καιρός ήταν πολύ καλός κι έτσι η επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε ομαλά. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα.

Το Euroferry Olympia, που πλέει υπό σημαίας Ιταλίας, είχε αναχωρήσει με προορισμό το Μπρίντιζι και έπλεε βορειοανατολικά της Ερεικούσας.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ, πιθανόν από φορτηγό-ψυγείο.

Φλόγες στα καταστρώματα 

«Οι φλόγες άρχισαν να βγαίνουν στα εξωτερικά καταστρώματα αφού εμείς είχαμε απομακρυνθεί από το πλοίο. Τότε ήταν που ακούγαμε εκρήξεις λογικά από τα λάστιχα των φορτηγών», δήλωσε ένας επιβάτης οδηγός. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλήρωμα ήταν οργανωμένο και εκπαιδευμένο αυτό. «Αν δεν ήταν άμεση η αντίδραση του πληρώματος δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί ίσως η φωτιά να μας είχε προλάβει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιβάτης μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο σε πλοίο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που έχει σπεύσει προς βοήθεια:

«Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ». 

Το ίδιο άτομο εξέφρασε ανησυχία πως μπορεί να υπάρχουν οδηγοί φορτηγών που κοιμούνταν στα φορτηγά τους στα γκαράζ του πλοίου.

Ένας τραυματίας στην Κέρκυρα

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σκάφος του Λιμενικού μετέφερε έναν ελαφρά τραυματία, μέλος του πληρώματος, στο λιμάνι της Κέρκυρας τον οποίο παρέλαβε.

Σημειώνεται πως ο τραυματίας επιβάτης που έφτασε στην Κέρκυρα με σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, «κατά την μεταφορά του από το φλεγόμενο πλοίο στις λέμβους», σύμφωνα με την περιφερειάρχη Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Παρόμοιο ναυάγιο και στο παρελθόν με το Norman Atlantic

Και στο παρελθόν (2014) είχε σημειωθεί τρομερό ναυάγιο στο ίδιο δρομολόγιο από φωτιά, που ξέσπασε υπό άγνωστες συνθήκες στο γκαράζ των αυτοκινήτων.

Επτά χρόνια μετά από την ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic,  δεν δόθηκαν εξηγήσεις με βεβαιότητα για το πώς πραγματικά ξέσπασε τότε η πυρκαγιά. Ακόμη και για τους ειδικούς στα ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα, η περίπτωση του Norman Atlantic αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα ναυτικά χρονικά.

Το πλοίο δεν βούλιαξε ποτέ, κι όμως, 29 άνθρωποι χάθηκαν. Άλλοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι έσβησαν από τις αναθυμιάσεις, άλλοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν. Πολλοί δεν βρέθηκαν ποτέ. Δεκαοκτώ άνθρωποι κυριολεκτικά «εξαφανίστηκαν» με τρόπο που παραμένει ανεξήγητος. Ηταν 8 Έλληνες, 4 Τούρκοι, 2 Ιταλοί, 2 Σύροι, 1 Γερμανός και 1 Ιρακινός.