Ξεκίνησε χθες, Κυριακή, 7 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 9 Απριλίου, το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στα Σκόπια, στην Ταινιοθήκη της Βόρειας Μακεδονίας.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν, η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Σκόπια, Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας, και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Kinenova.

Το Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στα Σκόπια από το 2017, για πρώτη φορά φέτος ταξιδεύει στο Μοναστήρι της Βόρειας Μακεδονίας, στον κινηματογράφο Αδελφοί Μανάκη, από 8 έως και 10 Απριλίου, με τη σύμπραξη του Γενικού Προξενείου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μοναστήρι.

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους: τη μαύρη κωμωδία «Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι σοβαρό», του Γιώργου Γεωργόπουλου, (2019, 99’), την πολυβραβευμένη ταινία «Αόρατος» του Δημήτρη Αθανίτη, (2016, 85’), καθώς και την εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία της φετινής χρονιάς «Φόνισσα», της Εύας Νάθενα, (2023, 99’).

Το φάσμα που καλύπτει αρκετές πτυχές της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής διευρύνουν οι ακόλουθες μικρού μήκους ταινίες»: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», του βραβευμένου στις Κάννες σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου (2019, 19’), η ταινία κινουμένων σχεδίων «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη, (2022, 12’) και η «Μπιούτι» του Θάνου Λυμπερόπουλου, (2020, 20’)