Κλίμα τοξικότητας επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς κατατίθεται σήμερα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ με στήριξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση έχει περάσει στην αντεπίθεση και σήμερα οριστικοποιεί την στρατηγική της για την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που θα ακολουθήσει την πρόταση δυσπιστίας.

Την πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, ώστε να συγκεντρωθούν οι 50 υπογραφές που απαιτεί το Σύνταγμα. Την πρόταση έχει πει ότι θα στηρίξει και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε σήμερα τα ξημερώματα από τον Καναδά, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, και το πρωί είναι προγραμματισμένος ο «πρωινός καφές» στο Μέγαρο Μαξίμου για να κλειδώσουν οι αποφάσεις σχετικά με τους κοινοβουλευτικούς χειρισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική εισήγηση που υπάρχει πλέον στο τραπέζι και αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα είναι να μη μεταβληθεί η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει η αντιπολίτευση σε ψήφο εμπιστοσύνης, με πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ούτως ή άλλως θα λάβει μια τέτοια μορφή κατά την ψηφοφορία που θα γίνει στο τέλος της τριήμερης συζήτησης, οπότε δεν υπάρχει λόγος η κυβέρνηση να αλλάξει το περιεχόμενό της, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό. Μάλιστα, φαίνεται να κλειδώνει και η απόφαση να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση, χωρίς καθυστερήσεις, και να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ονομαστική ψηφοφορία.

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για τα Τέμπη

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να περάσουν στην αντεπίθεση απαντώντας σε μία προς μία στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το δυστύχημα στα Τέμπη και στα περί συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα κατά τη συζήτηση, με τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ να αναλαμβάνουν να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό φάνηκε ήδη από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και την καταγγελία του για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας.

Το φιτίλι από το «Βήμα της Κυριακής»

Το φιτίλι που άναψε με το δημοσίευμα από το «Βήμα της Κυριακής» έχει πυροδοτήσει μια οξεία αντιπαράθεση που αναμένεται να μεταφερθεί εντός του Κοινοβουλίου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνδέουν άμεσα τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα με οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς λόγους και κατηγορούν τον κ. Ανδρουλάκη ότι λειτουργεί ως όχημα αυτής της επίθεσης.

«Προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των Σπαρτιατών», ανέφερε σε δήλωσή του ο Παύλος Μαρινάκης, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Κυβέρνηση: Να χυθεί άπλετο φως

Ως προς την ουσία του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, από την πλευρά της κυβέρνησης θα επιμείνουν στην ανάγκη να χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη η οποία χειρίζεται την υπόθεση και -όπως σημειώνουν- με γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με ανάλογες υποθέσεις στο παρελθόν.

Ωστόσο, προετοιμάζονται να απαντήσουν με σκληρή γλώσσα σε αυτά που χαρακτηρίζουν ως fake news, εστιάζοντας στην κατηγορία περί μπαζώματος του σημείου της σύγκρουσης για να χαθούν στοιχεία.

Διαφορές δυσπιστίας από πρόταση μομφής

Πρόταση δυσπιστίας ή πρόταση μομφής ονομάζονται οι διαδικασίες που απαιτούνται για την καθαίρεση ενός ατόμου από θέση ευθύνης (κυβέρνηση, διευθυντικό στέλεχος κλπ.) που δεν θεωρείται πλέον κατάλληλο να κρατήσει αυτήν τη θέση επειδή είναι ανεπαρκής, δεν εκπληρώνει υποχρεώσεις του ή είναι επιζήμιο.

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα, η πρόταση μομφής κατατίθεται για την καθαίρεση του αρχηγού του κράτους ή για την απομάκρυνση της κυβέρνησης και στη συνέχεια για προκήρυξη εκλογών.

Η πρόταση μομφής, μερικές φορές, είναι διαφορετική από μια πρόταση δυσπιστίας. Η πρόταση μομφής μπορεί να είναι εναντίον ενός μεμονωμένου υπουργού ή μιας ομάδας υπουργών, αλλά η πρόταση δυσπιστίας στρέφεται εναντίον ολόκληρης της κυβέρνησης. Και πάλι, ανάλογα με τους ισχύοντες κανόνες, οι προτάσεις μομφής ενδέχεται να χρειαστεί να αιτιολογηθούν ενώ οι προτάσεις δυσπιστίας δεν χρειάζεται να αιτιολογηθούν.