Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου έφτασε αργά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναχώρησε αμέσως για το νησί της Τήλου, για ολιγόωρη επίσκεψη στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Παππά, τους βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη και Μίκα Ιατρίδου, καθώς και από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκο.

Το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας λειτουργεί στη βάση της λύσης του Just Go Zero, που είναι η σωστή διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, για την επίτευξη της οποίας διατέθηκε σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση της Τήλου ειδικός εξοπλισμός για τη χωριστή συλλογή τους.

Η συλλογή των διαχωρισμένων αποβλήτων γίνεται πόρτα-πόρτα, στις μέρες που καθορίζονται και επικοινωνούνται από τον Δήμο, και εντατικοποιούνται τη θερινή περίοδο που αυξάνονται οι επισκέπτες στο νησί.

Στη συνέχεια τα απόβλητα μεταφέρονται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας που αντικατέστησε τον ΧΥΤΑ και εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα και τεχνολογικές εφαρμογές. Εκεί γίνεται η περαιτέρω διαλογή και προετοιμασία των αποβλήτων για ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή ενεργειακή αξιοποίηση.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από ειδική καινοτόμο πλατφόρμα, η οποία καταγράφει τον όγκο των αποβλήτων που συλλέγονται στις τρεις βασικές κατηγορίες του Προγράμματος (ανακυκλώσιμα, μη ανακυκλώσιμα και οργανικά) ανά νοικοκυριό και συνολικά. Μέσα από την πλατφόρμα, κάτοικοι και επιχειρήσεις μπορούν να γνωρίζουν την ποσότητα των υλικών που ανακυκλώνουν, σε πραγματικό χρόνο. H ενημέρωση με τα δεδομένα αυτά τους δίνει επιπλέον κίνητρο να επιτύχουν ολοένα και υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης.

Το Just Go Zero Tilos προβλέπει επίσης την αξιοποίηση ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, όπως παλιές συσκευές ή μικρά έπιπλα, τα οποία μεταφέρονται στο νέο Κέντρο Δημιουργικής Αξιοποίησης Υλικών για να επισκευαστούν ή να γίνουν πρώτη ύλη για καλλιτεχνική δημιουργία.

Επιπρόσθετα, στην Τήλο λειτουργεί πλέον μόνιμα το «Point Zero» ως σταθερό σημείο πληροφόρησης για το Πρόγραμμα, όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να απευθύνονται για οδηγίες προκειμένου να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν σωστά το σύστημα, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του Just Go Zero. Μακροπρόθεσμα στο «Zero Point» θα εκτίθενται έργα και δημιουργίες από το Κέντρο Δημιουργικής Αξιοποίησης Υλικών.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη στην Τήλο

Στην Τήλο ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με κατοίκους και συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν το νησί.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το δημαρχείο του νησιού και, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ξεναγήθηκε στο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας της Τήλου.

Στη Ρόδο το απόγευμα, το βράδυ η ομιλία

Το απόγευμα, μετά την επίσκεψη στην Τήλο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στη Ρόδο, όπου θα έχει συνάντηση με πολίτες στο κέντρο της πόλης.

Στη συνέχεια, στις 8 μ. μ., ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο φόρουμ EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis, σε ξενοδοχείο του νησιού.