Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στον απόηχο των καταστροφικών…

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο, οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες με στόχο να εκλέξουν Δήμαρχους και Περιφερειάρχες.

Το «στοίχημα» της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, αν είναι εφικτό, η Νέα Δημοκρατία να πετύχει το απόλυτο στις περιφερειακές εκλογές.

Να εκλέξει, δηλαδή, τους «εκλεκτούς» της και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως το 2019, η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει τις 11 από τις 13 περιφέρειες.

Εξαίρεση ήταν το Βόρειο Αιγαίο όπου εξελέγη, ο «αντάρτης» προερχόμενος από τη ΝΔ, Κώστας Μουτζούρης και στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης.



Τα ντέρμπι

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε πέντε περιφέρειες εκτιμάται πως η μάχη θα είναι αμφίρροπη, καθώς οι «εκλεκτοί» της Πειραιώς φαίνεται πως συναντούν ισχυρό ανταγωνισμό.

Στα Ιόνια Νησιά, η νυν Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα «απειλείται» από τον Γιάννη Τρεπεκλή, προερχόμενο επίσης από τη ΝΔ.

Υποψήφιος είναι και ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος με το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Βόρειο Αιγαίο, η κυβέρνηση στηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή έναντι του νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

Και στη Δυτική Μακεδονία το σκηνικό είναι το ίδιο.

Από τη μια πλευρά νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ) και από την άλλη ο επίσης προερχόμενος από την Κεντροδεξιά παράταξη Γιώργος Αμανατίδης.

Στις βασικές υποψηφιότητες συμπεριλαμβάνεται και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, Πέτρος Τατούλης αποτελεί τη βασική «απειλή» για τον κυβερνητικό υποψήφιο Δημήτρη Πτωχό και στην Πελοπόννησο, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (ΝΔ) έχει και εδώ να αντιμετωπίσει την υποψηφιότητα του «αντάρτη» Χριστόδουλου Τοψίδη.

Στην Πελοπόννησο, πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο «εκλεκτός» της ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός φαίνεται πως προηγείται έναντι του Πέτρου Τατούλη.

Στον αντίποδα, ντέρμπι ανάμεσα στους επίσημους υποψηφίους της ΝΔ και τους «αντάρτες» δείχνουν οι μετρήσεις σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά.



Τα φαβορί

Από την άλλη πλευρά, φαβορί για την επανεκλογή του και, μάλιστα, από την πρώτη Κυριακή είναι ο νυν Περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία.

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τον Γιώργο Χατζημάρκο, νυν «γαλάζιο» Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ενώ σημαντικό προβάδισμα διατηρούν και οι «γαλάζιοι» Περιφερειάρχες Αλέξανδρος Καχριμάνης και Νεκτάριος Φαρμάκης σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα αντίστοιχα.

Πιο σύνθετα φαντάζουν τα πράγματα στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.

Ο υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Χαρδαλιάς προηγείται στις μετρήσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ιωακειμίδη, ενώ προβάδισμα έναντι του Απόστολου Γκλέτσου (ΣΥΡΙΖΑ) διατηρεί και ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, και στις δύο συγκεκριμένες περιφέρειες η εκλογική αναμέτρηση να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο.

Στην Κρήτη, φαβορί εμφανίζεται ο νυν Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος φέτος έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, αν και πολιτικά προέρχεται από την Κεντροαριστερά και το 2019 εξελέγη με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμηση του επιτελείου της ΝΔ είναι πως σε όποιες Περιφέρειες χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση την Κυριακή (15/10), ο υποψήφιος του κόμματος θα αντιπαρατεθεί με κάποιον «αντάρτη» του κόμματος και όχι με υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ.

Η ιδιαιτερότητα της Θεσσαλίας

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της Θεσσαλίας λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή.

Ο νυν Περιφερειάρχης και στηριζόμενος από τη ΝΔ, Κώστας Αγοραστός θεωρείτο μέχρι πρότινος ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Μετά τις πλημμύρες και τις ανυπολόγιστες καταστροφές η υποψηφιότητά του κλυδωνίζεται.

Βασικός του αντίπαλος εμφανίζεται ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και ευελπιστεί πως μπορεί να κάνει την ανατροπή και να κόψει πρώτος το νήμα στο τέλος.



Το άρθρο Περιφερειακές εκλογές: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τα ντέρμπι-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (vids) εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.