Επίσκεψη στο Μάτι, στον χώρο όπου εκτελούνται τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιούν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου)  συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας  για να συζητήσουν κρίσιμα θέματα ως προς την συμπεριφορά της Τουρκίας

Θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας από τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Αναστασιάδη, κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κύπρου, θα συζητήσει και για την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως αναφέρεται: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με μία εποικοδομητική στάση η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει μια ειλικρινή συζήτηση για λύση του κυπριακού προβλήματος. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι συνομιλητές του αναμένεται να επαναλάβουν τον προβληματισμό και την αγανάκτηση τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η κατάσταση στο Μάτι και οι προοπτικές

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης στο Μάτι προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:

  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία.
  • Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών.  Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
  • Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης.
  • Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
  • Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία, αλλά  ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο.