Αδιανόητα πράγματα έρχονται στη δημοσιότητα για το ΟΑΚΑ καθώς το στέγαστρο Καλατράβα λόγω για το…

Αδιανόητα πράγματα έρχονται στη δημοσιότητα για το ΟΑΚΑ καθώς το στέγαστρο Καλατράβα λόγω για το οποίο το στάδιο έχει κλείσει λειτουργεί εδώ και χρόνια με άδεια πέργκολας.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε τον Αύγουστο του 2014 ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, Γιάννης Ανδριανός, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFm. Τότε, όταν μετά από σειρά δημοσιευμάτων για την άθλια κατάσταση των Ολυμπιακών Ακινήτων κινήθηκε εισαγγελική παρέμβαση, ο κ. Ανδριανός ομολογούσε στη συνέντευξή του ότι τα προβλήματα που ανακάμπτουν για την συντήρησή τους είναι χρόνια. Παράλληλα, όμως, είπε ότι το στέγαστρο Καλατράβα «θα πρέπει να νομιμοποιηθεί καθώς έγινε με άδεια πέργκολας!». Μάλιστα παραδεχόταν ότι “πολλές από τις Ολυμπιακές κατασκευές, όπως ακόμα και τα εμβληματικά στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ, κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να εκδοθεί άδεια για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευής. Αυτό είχε ως συνέπεια στις περισσότερες περιπτώσεις να μην έχουν γίνει έργα συντήρησης και επισκευής από το 2004 μέχρι σήμερα».

Εκείνες τις ημέρες, ο τότε πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, αναφερόμενος στη στέγη Καλατράβα, επίσης σε συνέντευξη στον RealFm έλεγε «δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει και ότι αντέχει άλλα 30 χρόνια». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει συντήρηση και αν γίνει μετά από 30 χρόνια, θα κοστίσει περισσότερο». Και συμπλήρωσε: «για να γίνει η συντήρηση πρέπει να νομιμοποιηθεί, καθώς η στέγη Καλατράβα έγινε με άδεια πέργκολας!»

Πόσο κόστισε… η πέργκολα

Πολλά ερωτήματα εγείρονται και για το κόστος του στεγάστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το 2004 το κόστος έφτανε τουλάχιστον τα 130 εκ. ευρώ. Ωστόσο, ο ίδιος ο Σαντιάγκο Καλατράβα σε συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι του 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ το στέγαστρο ήταν σχεδόν έτοιμο, είχε αποφύγει να αναφερθεί στο κόστους του έργου. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα πλήρωσε πολλά για την ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αξίζει τα χρήματα που καταβλήθηκαν!»

Τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή ανέβαζαν το κόστος όλων των έργων του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ σε πάνω από 370 εκατ. ευρώ, με αρχικό κόστος λίγο πάνω από τα 250 εκατ.

Συντήρηση… αγνοείται

Το 2013, σε έγγραφα που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο Γιάννης Ανδριανός, αναφερόταν ότι στο στέγαστρο, γίνονταν συντηρήσεις αφού «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου»…

Τον Αύγουστο του 2014 και μετά τις αποκαλύψεις για την άδεια πέργκολας εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του. Η εν λόγω συντήρηση μάλλον αγνοείται αφού το 2020 σε έκθεση του υπουργείου Υποδομών σημειώνονταν προβλήματα στο Στέγαστρο, τα οποία έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης γι’ αυτό και προκηρύχθηκε διαγωνισμός. Κάτι που επίσης, αγνοείται.

Το 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι «με 43 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, την επισκευή του στεγάστρου το οποίο απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση… δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια»..

Ωστόσο, και από το 2021 μέχρι και σήμερα, δηλαδή τίποτα στα 19 χρόνια ύπαρξής του, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να φτάσουμε στο λουκέτο στο ΟΑΚΑ.



Το άρθρο ΟΑΚΑ: Με άδεια… πέργκολας το στέγαστρο Καλατράβα (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.