Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στις πόλεις και τα χωριά των περιοχών της Καρδίτσας, της Φθιώτιδας και της Κεφαλλονιάς, ενώ έντονα προβλήματα σημειώθηκαν και στην Κρήτη, όπου έφτασε η θεομηνία, αφού προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε νοικοκυριά και υποδομές, αφήνοντας πίσω της δύο νεκρούς και τρεις αγνοούμενους.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και χειριστές μηχανημάτων επιχειρούσαν να βοηθήσουν τον κόσμο και να σώσουν ό,τι σώζεται σε πολλές περιοχές από όπου πέρασαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης των 40.000 κατοίκων  παρέμεινε στο σκοτάδι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των τριών ανθρώπων που αγνοούνται στην Θεσσαλία μετά το πέρασμα της έντονης κακοκαιρίας.

Στην Καστανιά Καρδίτσας, αγνοείται ένας ηλικιωμένος όπου εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης κατέρρευσε η σκεπή του σπιτιού του. Άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν στο σημείο.

Στο Μουζάκι Καρδίτσας αναζητείται από το βράδυ της Παρασκευής 43χρονη οδηγός οχήματος, η οποία αγνόησε τις σημάνσεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού που είχε πλημμυρίσει. Παρόλο που χθες βρέθηκε το αυτοκίνητό της, η ίδια δεν έχει εντοπιστεί.

Επίσης ένας βοσκός αγνοείται στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Μεγάλος όγκος νερού έπεσε τη νύχτα στο χωριό Καλογριανά με την πυροσβεστική να βρίσκεται στο σημείο χωρίς μέχρι στιγμής να έχει χρειαστεί να επέμβει.

Στο σκοτάδι τα 2/3 της Καρδίτσας

Επί ποδός είναι ο κρατικός μηχανισμός στην περιοχή, καθώς λόγω του μεγάλου όγκου νερού κατέρρευσαν γέφυρες, υποδομές καθώς και τμήμα του κέντρου υγείας στο Μουζάκι.

Δρόμοι κόπηκαν στη μέση, ενώ τα 2/3 της Καρδιτσας παραμένουν στο σκοτάδι σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, 5.000 σπίτια μέσα στην πόλη της Καρδίτσας έχουν πλημμυρίσει, ενώ σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί και 15 χωριά.

Συνολικά, σε 896 διασώσεις προχώρησε η Πυροσβεστική από την αρχή της εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ από αυτές οι 727 έχουν γίνει στην Θεσσαλία .

Πλημμύρες σε 5.000 σπίτια

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία στον νομό Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή που χτυπήθηκε από την ισχυρή καταιγίδα.

Όπως δήλωσε ο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας 5.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ υπάρχουν και ορισμένα παλαιά που έχουν υποστεί ζημιές στον φέροντα οργανισμό η έχουν καταρρεύσει.
Επίσης όπως είπε ο κ Λέκκας, που βρίσκεται στην Καρδίτσα, είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο.

Πυροσβεστική: 2.450 κλήσεις

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας,  η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αργά το βράδυ 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις.

Στην Μαγνησία, τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα, το Μουζάκι, το Ρούσσο, τα Τρίκαλα, την Λάρισα και τους Σοφάδες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Ζάκυνθο και την Λευκάδα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, ενώ στην Λαμία, τα Λουτρά Υπάτης, το Λειανοκλάδι, την Μακρακώμη και τους Μεξιάτες έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής από την αρχή της εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν: μία  ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Στα Ιόνια νησιά ο Ν. Χαρδαλιάς

Την Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, που επλήγησαν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», επισκέπτεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς έφθασε με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής στις 18.45 στο αεροδρόμιο του Αργοστολίου Κεφαλονιάς, που ήταν και ο πρώτος σταθμός των επισκέψεων που έχει προγραμματίσει παρατηρώντας από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής στο νησί.
Στα τρία νησιά του Ιονίου ο υφυπουργός πραγματοποιεί σειρά συσκέψεων με όλους τους φορείς Πολιτικής Προστασίας, για τον καλύτερο συντονισμό και επίσπευση των ενεργειών τους προς ταχεία αποτίμηση και άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία.
Η πρώτη σύσκεψη έγινε στις 20.30 στο Αργοστόλι, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, Σταύρου Τραυλού, καθώς των δημάρχων του νησιού, Θεόφιλου Μιχαλάτου, Γεώργιου Κατσίβελη και Γεράσιμου Μονιά και κλιμακίου των σωμάτων ασφαλείας..

Σήμερα ο υφυπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με τους δημάρχους Ιθάκης και Ζακύνθου, ενώ στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν επιχειρησιακά στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ειδικότερα, σήμερα Κυριακή, 20/09 στις 08.45 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιθάκης με συμμετοχή του δημάρχου, Διονύση Στανίτσα. Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη Ζάκυνθο, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 10.30 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, με συμμετοχή του δημάρχου, Νικήτα Αρετάκη.

Καταιγίδες και στην Κρήτη- Μετατράπηκαν σε λίμνες οι  δρόμοι

Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε τη νύχτα σε Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης, όπου μετατράπηκαν σε λίμνες κεντρικά σημεία.

Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν σε περιοχές όπως ο Γιόφυρος και οι Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και περιοχές που βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος.

Μέσα σε λίγα λεπτά το απόγευμα, το σκηνικό θύμιζε τροπική καταιγίδα. Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η έντονη βροχόπτωση, βροντές και αστραπές που μετέτρεπαν τη νύχτα σε μέρα. Το έντονο φαινόμενο διήρκησε λίγο περισσότερο από μια ώρα στο Ηράκλειο και αποδείχθηκε αρκετό για να μετατρέψει σε λίμνη, κεντρικά σημεία του Ηρακλείου.
Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν σε περιοχές όπως ο Γιόφυρος και οι Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και περιοχές που βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος.
Τόσο η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης όσο και η Πυροσβεστική, βρίσκονται σε εγρήγορση, για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα απαιτήσουν την επέμβασή τους.