Μουντάδα με αφρικανική σκόνη και βροχοπτώσεις σε διάφορες περιοχές είναι από σήμερα το κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, με τη θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακά πτώση από το βράδυ και τις επόμενες ημέρες.

Για σήμερα, αναμένεται διαταραχή που θα φέρει βροχές και λασποβροχές στη Δυτική, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα, όπου δεν αποκλείονται και πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα αρχίσουν να πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί, κάτι που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της αφρικανικής σκόνης.

Κάποιες ασθενείς βροχές και λασποβροχές αναμένονται και στην Αττική.

Λασποβροχές θα εκδηλωθούν και στη Θεσσαλονίκη.

Η θερμοκρασία θα επιμείνει σε υψηλές τιμές, από 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Προειδοποίηση για βροχές την Παρασκευή

Την Πέμπτη ο καιρός δεν εμφανίζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, από την Παρασκευή θα σημειωθεί έντονη μεταβολή με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο μετεωρολόγος κάλεσε τον κόσμο να προσέχει στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα. «Το τονίζουμε αυτό γιατί έχει να βρέξει πολλές ημέρες, είναι ξηρό το έδαφος και είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθούν αυτά τα μεγάλα ύψη βροχής», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει και κάποια ανακοίνωση από την ΕΜΥ για αυτή τη μεταβολή του καιρού, γιατί «θα είναι αρκετά έντονη με πολύ μεγάλο όγκο νερού».

Το Σάββατο θα βελτιωθεί πρόσκαιρα ο καιρός, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένεται πάλι αφρικανική σκόνη.

 «Έρχεται διπλή διαταραχή, ας είμαστε προσεκτικοί»

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του διευκρίνισε για τον καιρό των επόμενων ημερών ότι «δεν έρχονται ακραία φαινόμενα, αλλά είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί ειδικά στα δυτικά και βόρεια».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «δύο διαταραχές θα μας επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες, η πρώτη Τετάρτη προς Πέμπτη και η δεύτερη Παρασκευή προς Σάββατο».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

«Παρότι δεν θα είναι ακραία τα φαινόμενα τις επόμενες μέρες, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά στα δυτικά και βόρεια.

Δύο διαταραχές θα μας επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες, η πρώτη Τετάρτη προς Πέμπτη και η δεύτερη Παρασκευή προς Σάββατο. Παρότι ο δείκτης βροχοπτώσεων EFI (Extreme Forecast Index) δεν λαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, χρειάζεται σχετική προσοχή στις περιοχές όπου οι αποχρώσεις του πορτοκαλί χρώματος είναι πιο έντονες.

Λίγα θα είναι τα χιόνια Παρασκευή και Σάββατο, σε μεγάλα μόνο υψόμετρα, στα κεντρικά και βόρεια. Αρκούν όμως για να επιβεβαιωθεί -έστω και στο περίπου- η παροιμία: “Και στ’ Απριλιού τις 18…”».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι και την Κυριακή

Ο καιρός σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρά. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα στα δυτικά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα τοπικά 6 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και και από το απόγευμα δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη 18/4

Στα δυτικά, στα βόρεια και στην ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά τις πρωινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια και θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 18 με 21 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή 19/4

Αρχικά στα δυτικά, στα βόρεια και στην ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά, αρχικά στα δυτικά και τις βραδινές ώρες στα ανατολικά με παράλληλη ύφεση στα δυτικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα δυτικά και στα βόρεια.

Ο καιρός το Σάββατο 20/4

Στα ανατολικά αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες με βαθμιαία εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη 7 πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός την Κυριακή 21/4

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.