Έφυγε σήμερα (6/10) σε ηλικία 90 ετών η Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία και υπήρξε μια…

Έφυγε σήμερα (6/10) σε ηλικία 90 ετών η Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.

Πρωταγωνίστησε σε ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε τηλεοπτικά σήριαλ. Η ίδια πάντα ωστόσο δήλωσε, σε αντίθεση με πολλούς ηθοποιούς, ότι προτιμούσε τον κινηματογράφο.

Έπαιξε σε ταινίες κάθε είδους, σε κωμωδίες, δράματα, κοινωνικές ταινίες, ενώ συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Βασίλης Γεωργιάδης και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Η ίδια καθιερώθηκε σε δραματικούς ρόλους στα πρώτα της χρόνια στον κινηματογράφο, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, σε κάποια ασπρόμαυρα κοινωνικά δράματα του Γιάννη Δαλιανίδη.

Την ίδια εποχή ο σκηνοθέτης είχε ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα μιούζικαλ. Τότε, η Μαίρη Χρονοπούλου εξέφρασε την επιθυμία της να παίξει και αυτή σε ένα από αυτά, όμως ο Γιάννης Δαλιανίδης της είπε:

«Μα είναι δυνατόν; Μια ψηλή, αδύνατη γυναίκα, με μούρη σαν από έργο του Μοντιλιάνι, μια σοβαρή φάτσα σαν κι εσένα. Θα γίνεις ρεζίλι. Για όνομα του Θεού, παιδάκι μου», της έλεγε ο σκηνοθέτης.

«Ένα τόσο δα ρολάκι, βρε Γιάννη μου»

«Μα δεν σου πάει, χρυσή μου», της απαντούσε εκείνος, όμως η επιμονή της Μαίρης Χρονοπούλου κέρδισε και τελικά κέρδισε ένα ρολάκι στις «Θαλασσιές Χάντρες» και έπειτα έγινε πρωταγωνίστρια στις ταινίες «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Γοργόνες και Μάγκες».

Μέσα από τις ταινίες αυτές η Μάιρη Χρονοπούλου ξεδίπλωσε ακόμη ένα ταλέντο της, αυτό στο τραγούδι, αφού διέθετε μια υπέρχοη φωνή και τραγούδησε κομμάτια που έγραψαν ιστορία.

Η πρώτη φορά που τραγούδησε ήταν το 1963 στα «Παλιόπαιδα», το τραγούδι «Ένα καράβι είναι η ζωή» σε μουσική Κώστα Καπνίση και στίχους Νέστορα Μάτσα.

Στη συνέχεια, το 1964 στο «Κορίτσι της Κυριακής» ερμήνευσε το τραγούδι «Μια Κυριακή» σε μουσική και στίχους του Γιώρου Μητσάκη.

Στον πρώτο της ρόλο σε μιούζικαλ στις «Θαλασσιές Χάντρες» το 1967, θέλοντας να πείσει τον Γιάννη Δαλιανίδη πως αξίζει έκανε ένα guest και τραγούδησε το Έκλαψα Χθες», σε μουσικλη Μίμη Πλέσσα και στίχους Άκου Δασκαλόπουλου.

Ένα χρόνο μετά ερμήνευσε στην ταινία Μια Κυρία στα Μπουζούκια» το «Είμαι γυναίκα του γλεντιού» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Γιάννη Δαλιανίδη.

Αλλά και το θρυλικό κομμάτι «Του αγοριού απέναντι» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Στο «Παρελθόν μια γυναίκας» μια δραματική ταινία, σε σκηνοθεσία πάλι του Γιάννη Δαλιανίδη ερμηνεύει το κομμάτι «Έμπα στ’ αμάξι».

Η ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» ήταν το τελευταίο μιούζικαλ που έπαιξε, σε απόλυτα όμως πρωταγωνιστικό ρόλο το 1968.

Ερμήνευσε το τραγούδι «Καμαρούλα μια σταλιά» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπυλου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην ίδια ταινία χόρεψε μαζί με τον Λάκη Κομνηνό το τραγούδι «Τόσα Καλοκαίρια», που ερμηνεύει ο Δάκης. Θεωρείται το πρώτο ελληνικό βίντεο κλιπ.

Το 1969 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Όταν η Πόλις Πεθαίνει». Ερμήνευσε το τραγούδι Υπάρχει κάπου ένα παιδί σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Κώστα Καπνίση, σε μια ξεχωριστή σκηνή που αποτύπωνε γύρισμα ταινίας, μέσα σε ταινία.

Τέλος, τραγούδησε πριν από μόλις τέσσερις μήνες σε αφιέρωμα του MEGA για τον Μίκη Θεοδωράκη το εμβληματικό τραγούδι «Φαίδρα», που τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση η Μελίνα Μερκούρη.

 

 

Το άρθρο Μαίρη Χρονοπούλου: Τα θρυλικά τραγούδια που έγραψαν ιστορία στον κινηματογράφο! (vids) εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.