«Δεν είναι πόλεμος, είναι σενάριο ένοπλης βίας», σημείωσε και εξηγεί μεταξύ των άλλων η Κύπρια…

«Δεν είναι πόλεμος, είναι σενάριο ένοπλης βίας», σημείωσε και εξηγεί μεταξύ των άλλων η Κύπρια διεθνολόγος, Πωλίνα Ανίφτου, η οποία είπε κι άλλα σημαντικά αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πιστεύω ότι δεν ήξερε η Μοσάντ», ήταν επί λέξει τα λόγια της για την επίθεση της Χαμάς.

Τι είπε, επίσης, για τις σχέσεις «κλειδί» ΗΠΑ και Ισραήλ;

Αυτές είναι οι δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Metropolis 95,5».

«Είναι πολύ λίγοι εκείνοι οι αναλυτές, στον ελληνικό χώρο, αλλά και παγκοσμίως, που έχουν ασχοληθεί γνωρίζουν καλά στις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ και όσοι το έχουν κάνει, δυστυχώς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν, διότι αντιμετωπίζουν πολλές πολιτικές και συνάμα διπλωματικές δυσκολίες.

Η κατάσταση στη Μέση Αναταλή θα έλεγα ότι ουσιαστικά ήταν προβλεπόμενη ότι θα καταλήξουμε σε αυτό το σενάριο της ένοπλης βίας.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πόλεμο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κράτος από τη μία, όπως είναι το Ισραήλ και απέναντί του έχει μία οργάνωση.

Δεν μιλάμε για πόλεμο. Έχει στήριξη η Χαμάς από την παλαιστινιακή αρχή, αλλά δεν είναι κυβέρνηση στην Παλαιστίνη.

Θα πρέπει ωστόσο να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ… Ειδικά, στο τελευταίο 10μηνο.

Από τη στιγμή της ανάληψης του Νετανιανάχου στη θέση του Πρωθυπουργού, δεν έχει κληθεί να πάει στον Λευκό Οίκο από τον Τζο Μπάιντεν, ούτε μία φορά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Τους τελευταίους μήνες είχε πει επισταμένως ότι θα έχω πρόσκληση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο ο Μπάιντεν δεν τον δέχθηκε και δέχθηκε μόνο τον ισραηλινό πρόεδρο…

Του διαβιβάστηκε μάλιστα ότι θα πρέπει να περιορίσει τη δικτατορία του Νετανιάχου, μετά από τις νομοθετικές αλλαγές, που ξεσήκωσε το πλήθος στο Ισραήλ.

Στο Ισραήλ θεωρείται ότι ο βασιλιάς διέπεται από θεϊκή αρχή, η επονομαζόμενη και ως «η αρχή του βασιλιά» και ο Νετανιάχου ήθελε να είναι σαν «ο βασιλιάς των βασιλέων» μέσα στη χώρα και υπάρχει ήδη έντονη, σφοδρή κριτική προς το πρόσωπό του.

Αυτή τη στιγμή, βεβαίως, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη χώρα, ενώ από την άλλη οι Εβραίοι ανά το παγκόσμιο ζούσαν σε κοινότητες και ήταν ελεύθεροι, είχαν τη γνώμη τους, είχαν ελευθερία στη μουσική, αλλά και στο τι έγραφαν.



Τώρα, να έρθει κάποιος και να λέει για έντονη σφυριλάτηση στο τι θα πράττουν εν έτει 2023; Είναι αντίθετο προς τους νόμους της κοινότητας στο Ισραήλ.

Αυτή τη στιγμή, ο Νετανιάχου θα εμφανιζόταν σε δίκες διαφθοράς του, πριν από την επανεκλογή του.

Ωστόσο, με την εκλογή του ελέγχει πλέον το νομοθετικό σώμα και ειδικά με τις νέες ρυθμίσεις, δεν πρόκειται να κυνηγηθεί από τους νόμους.

Οι ΗΠΑ, κι αν θυμάστε, ο Τραμπ ήταν ο καλύτερος φίλος του, όταν είχαν υπογραφεί οι Συμφωνίες του Αβραάμ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το βαθύ κράτος τους ήθελαν να βάλουν «στοπ» στον Τραμπ για όσα αυθαίρετα έπραξε.

Ο κύριος σύμμαχός του σε όλα αυτά ήταν το Ισραήλ. Δυστυχώς, για τον λαό της χώρας δεν υπήχε η πολιτική ασφάλειας του.

Ο Νετανιάχου δεν ακολουθεί την πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες – αν δείτε – προσεγγίζουν πλέον τη Σαουδική Αραβία, η οποία με τη σειρά της προσέγγισε το Ιράν.

Το Ισραήλ με τα κακόγουστα σχέδια του Νετανιάχου βρίσκεται εκτός της πολιτικής ατζέντας των ΗΠΑ», σημείωσε η κ. Ανίφτου και κατέληξε:

«ΟΙ ΗΠΑ παρείχαν ασφάλεια και ουσιαστικά πλέον έχουν απομακρυνθεί από το Ισραήλ. Η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν δεν ήταν σθεναρή.

Δεν μπήκε στην πολιτική να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε ότι δεν συμφέρει κανέναν αυτή τη στιγμή η ένοπλή κατάσταση.

Ποιους ευνοεί η συγκυρία; Τόσο τον Νετανιάχου, όσο και τη Χαμάς. Θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις… αυτό.

Έχω επισκεφθεί το Ισραήλ, γνωρίζοντάς το και περίμενα το χτύπημα από το 2020. Δεν πιστεύω ότι δεν το περίμενε το χτύπημα η Μοσάντ.

Αν πάτε και δείτε το τείχος, στη Γάζα, υπάρχουν κάμερες θερμικές, υπάρχουν εικόνες, που καλύπτουν ανά τεμάχιο την περιοχή…

Λυπάμαι, αλλά το τεκμηριώνω επιστημονικά. Ο πόλεμος ωφελεί τον Νετανιάχου», απάντησε και δήλωσε μεταξύ των άλλων η Κύπρια διεθνολόγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Metropolis 95,5».



Το άρθρο Κύπρια διεθνολόγος για Μέση Ανατολή: «Δεν πιστεύω ότι δεν το περίμενε η Μοσάντ»-Τι είπε για τις σχέσεις «κλειδί» ΗΠΑ και Ισραήλ (aud) εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.