Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκονται οι υγειονομικοί φορείς και η κυβέρνηση με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων να αυξάνονται γρήγορα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαία, Εύβοια και αλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν μπουν και άλλες περιοχές στο κόκκινο, η επιβολή ενός σκληρού λοκντάουν τύπου Μαρτίου θα είναι όλο και πιο κοντά.

Η κυβέρνηση περιμένει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ενώ κρίσιμα είναι τα στοιχεία του επόμενου 48ωρου. Χθες είχαμε 1151 νέα κρούσματα ,246 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ενώ 27 έχασαν την ζωή τους.

Σ. Τσιόδρας: Η κατάσταση στην Αττική

Αναλυτικά στοιχεία για την πανδημία και κυρίως την κατάσταση στην Αττική έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής  και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε πως υπάρχει μία αύξηση στην Αθήνα, ενώ ανέφερε πως κάποια δεδομένα είναι ανησυχητικά

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα το οποίο είναι παρά πολύ ανησυχητικό.

Αναλυτικά ανέφερε:

  • Βόρειος Τομέας:  82% αύξηση κρουσμάτων  εβδομαδιαία,
  • Κεντρικός τομέας:  61% αύξηση με 1.400 ενεργά
  • Δυτικός Τομέας:  123% αύξηση
  • Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
  • Ανατολική Αττική:  62% αύξηση

7.000 με 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα

Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη.

Στην Αθήνα το RT 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000.

Αυξητική τάση στις νοσηλείες

Όσον αφορά τις νέες νοσηλείες, υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες.

Τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Όσον αφορά την πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%

Στο σύνολο ο καθηγητής επισήμανε πως «Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού».

Ο καθηγητής είπε πως υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων στη μέση ηλικία, ενώ τόνισε πως όποιος είναι πάνω από 75 ετών έχει 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει και 100 να νοσηλευτεί.

Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού

Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως το  νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του, ενώ ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς «παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».

Μεταδίδουν τον κορωνοϊό και τα παιδιά

«Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά.  Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά του», είπε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα τεστ πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα ανά μέσο όρο.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο που ‘έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ  τα λύματα είναι πολύ καλύτερα. Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.

Μέτρα τώρα ζήτησε ο Ν. Σύψας

Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας στην Ελλάδα προκρίνει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως ο κοροναϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας «συναγερμό».

Στο τραπέζι όλα τα μέτρα

Προ των πυλών βρίσκεται η Αττική για νέα αυστηρότερα μέτρα, καθώς η κατάσταση με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις είναι σε οριακό σημείο για να ξεφύγει και στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές για επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου 2020 για να ανακοπεί το τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.

Εκτός μάλιστα από τον τετραψήφιο αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χτες, τα νέα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι θετικά, καθώς υπολογίζεται πως το ιικό φορτίο  αυξήθηκε κατά 50%.

Δυστυχώς όμως αυτά δεν είναι τα μόνα αρνητικά στοιχεία, καθώς εκτός από τα κρούσματα, τις τελευταίες ημέρες προκύπτει και αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 το οποίο αν και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα αποδώσει σε μία περιφέρεια εκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα.