Έντονη πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» που αναφέρει ότι έγινε αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη, την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητά παραίτηση του Κυριάκου Μητσσοτάκη.

Η αξίωση του ΣΤ. Κασσελάκη έχει προκαλέσει αμηχανία ακόμα και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε πολιτικούς σχολιαστές, που τονίζουν ότι ο φαντάρος πρόεδρος επιχειρεί να βγει πιο μπροστά από τον Ανδρουλάκη ζητώντας παραίτηση του Μητσοτάκη, εκλογές με διεθνείς παρατηρητές βάζοντας μάλιστα και τελεσίγραφα στον πρωθυπουργό.

Το δημοσίευμα για «μονταζιέρα στα Τέμπη» και την συρραφή των παρανόμως κτηθέντων ηχογραφήσεων από τα καταγραφικά του ΟΣΕ που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ώρες μόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών έθεσε σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία και την ίδια την κυβέρνηση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης “διάβασε” την συγκυρία, όπως όλα δείχνουν και μετά το δημοσκοπικό στραπάτσο της περασμένης εβδομάδας και την επιστροφή μετά από αρκετό καιρό του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, έκανε την δική του επικοινωνιακή και πολιτική ρελάνς με πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο, Τρίτη.

Αυτό την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιούσε την πρώτη του έξοδο από το στρατό περιοδεύοντας μεταξύ Διστόμου, Λιβαδειάς και Θήβας.

Θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Καλώντας τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ κατά μείζονα λόγο, να στηρίξουν την ύψιστου πολιτικού και θεσμικού συμβολισμού πρόταση μομφής, ο κ. Ανδρουλάκης είχε διανύσει ήδη τη μισή απόσταση σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη για να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία στην ηγετική δύναμη στην κεντροαριστερά.

Η Νέα Αριστερά έχοντας διαβάσει πρώτη την πολιτική συγκυρία και έχοντας ήδη απευθυνθεί σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν μομφή κατά της κυβέρνησης για την καταπάτηση του άρθρου 16 και τη συνταγματική εκτροπή όπως σημείωνε πριν ένα περίπου μήνα σύσσωμη η αντιπολίτευση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπσιτημίων, ξεκαθάρισε ευθύς αμέσως ότι θα συνυπογράψει την πρόταση Ανδρουλάκη.

Ο Κασσελάκης μπροστά από τον Ανδρουλάκη

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βρήκαν τον νεοσύλλεκτο στρατιώτη πυροβολικού Στέφανο Κασσελάκη για πρώτη φορά εξοδούχο. Και κάπου μεταξύ Λιβαδειάς και Διστόμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε στην άκρη του δρόμου όχι για να στηρίξει την πρόταση μομφής αλλά για να υπερβεί την πρόταση Ανδρουλάκη και να βάλει ακόμη και τελεσίγραφο στον Μητσοτάκη καλώντας τον να του απαντήσει αν θα παραιτηθεί για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Η υπεραντίδραση του κ. Κασσελάκη κρίθηκε επιβεβλημένη από την Κουμουνδούρου καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε βγει πολύ πιο προωθημένος σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τις αλλοιώσεις στα ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές» είπε ο κ. Κασσελάκης σε μια προσπάθεια να υπερβεί την πρόταση Ανδρουλάκη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά ξεκαθάρισε εγκαίρως ότι σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου θα στηρίξει τη μομφή στην κυβέρνηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνυπογράψουν την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να συμπληρωθούν οι 50 υπογραφές που απαιτούνται.

Ωστόσο στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη καλλιεργούνταν η λογική ότι θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει λόγο στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ και ως το κόμμα με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη να μπορεί να συνδιαμορφώσει την πρόταση.

Έντονη αντίδραση από την Ν.Δ.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «χυδαία προσπάθεια οικονομικών συμφερόντων να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».

Σχετικά με την πρόταση για παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διενέργεια εκλογών με διεθνείς παρατηρητές, που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε  ότι προσβάλλει βάναυσα τη λαϊκή βούληση.

Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι «ο δημοσιογράφος κ. Λαμπρόπουλος στο σημερινό του ρεπορτάζ, υποστηρίζει ότι έγινε μοντάζ στις ηχογραφημένες κλήσεις μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, προκειμένου να “ενισχυθεί το επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους”» και προσθέτουν:

«Είναι ο ίδιος ο κ.Λαμπρόπουλος, που στις 01/03/2023 και ώρα 15:30 έδωσε το ρεπορτάζ του στο δελτίο ειδήσεων του Mega, σύμφωνα με το οποίο ο σταθμάρχης είχε ήδη παραδεχτεί το λάθος του και είχε συλληφθεί».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι «οι διαρροές των συνομιλιών ήρθαν πολλές ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 22:11, αρκετές ώρες δηλαδή αφότου είχε ενημερώσει τους τηλεθεατές του Mega ο κ. Λαμπρόπουλος για την παραδοχή του σταθμάρχη, καθώς και τη σύλληψή του».

Τέλος, διερωτώνται: «Τελικά πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε που μας ενημέρωνε για την παραδοχή του λάθους από τον ίδιο τον Σταθμάρχη ή σήμερα που παρουσιάζοντας ως “αποκάλυψη” μια είδηση που έπαιξε παντού προ ενός έτους, μιλάει για “μονταζίερα” με σκοπό την “ενίσχυση του επιχειρήματος του ανθρώπινου λάθους”;

Τελικά ήταν “επιχείρημα” το ανθρώπινο λάθος, όπως μας λέει σήμερα ο κ. Λαμπρόπουλος, ή παραδοχή του ίδιου του σταθμάρχη, όπως μας έλεγε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα; Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε ή τώρα;».