Την διαχείριση της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» απασχόλησε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τα προβλήματα στις δομές της οργάνωσης.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετέχουν η αρμόδια Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις όποιες αποφάσεις και την διαχείριση της κατάστασης με την απαραίτητη ευαισθησία και προσοχή για τα παιδιά που παραμένουν στις δομές.

Προτεραιότητα είναι ασφάλεια και η προστασία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», μετά το σοκ που προκάλεσαν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και βάναυσες συμπεριφορές σε βάρος τους.

Τις τελευταίες ώρες αυξάνονται οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για όσα λάμβαναν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΜΚΟ με θύτες στελέχη της Οργάνωσης και θύματα ανήλικα παιδιά σε διάφορες δομές ανά την χώρα και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Για το πλαίσιο λειτουργίας της «Κιβωτού»

Η υπόθεση έχει μεταφερθεί από την Ελληνική Αστυνομία στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην εισαγγελία Αθηνών η οποία έχει αναλάβει την διερεύνηση της και θα διατάξει πιθανότατα τακτική ανάκριση.

Κατά την σύσκεψη εξετάστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της “Κιβωτού του Κόσμου” το διάστημα που λαμβάνουν χώρα οι εισαγγελικές ενέργειες με γνώμονα την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών για το διάστημα αυτό χωρίς να κινδυνεύσει η στέγαση τους και η παροχή των απαραίτητων αγαθών για την διαβίωση τους στη δομή.

Εντατικοποίηση του ελέγχου

Η ταχύτατη ολοκλήρωση των ερευνών είναι απαραίτητη, όπως σχολιάζουν αρμόδια στελέχη, ώστε στη συνέχεια να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για την συνέχιση της λειτουργίας της δομής χωρίς την εμπλοκή όσων αναφέρονται στις καταγγελίες και βέβαια να μην υπάρχουν σκιές για την επόμενη ημέρα.

Δεδομένη θεωρείται η εντατικοποίηση του ελέγχου με την συμμετοχή κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου όσον αφορά τα παιδιά που μένουν σε αυτή, ενώ ελεγκτής θα αναλάβει να εξετάσει όλη την διοικητική δομή και λειτουργία.

Οι καταθέσεις και οι κλήσεις νέων μαρτύρων

Η δικογραφία που σχηματίστηκε και βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών περιέχει 7 καταθέσεις, μεταξύ των οποίων του 19χρονου που κατήγγειλε ασελγείς πράξεις εις βάρος του από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ενός ακόμα παιδιού και αυτόπτη μάρτυρα, καθώς και εργαζομένων.

Αναμένεται η κλήση συγκεκριμένων ατόμων έτσι ώστε να προχωρήσει όσο πιο άμεσα η διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Ήδη στο κάδρο των ερευνών για τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό έχουν μπει τέσσερα βασικά πρόσωπα και συγκεκριμένα το διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού και ακόμα τρία πρόσωπα που χαρακτηρίζονται άτομα της απόλυτου εμπιστοσύνης του.

Τα ταξίδια του τρόμου μαζί με παιδιά…

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, σε ταξίδια του εν λόγω στελέχους σε δομές της περιφέρειας όπως σε αυτήν της Καλαμάτας, αλλά και της Χίου, παίρνοντας μαζί του συγκεκριμένα παιδιά.

Ο 19χρονος καταγγέλλων, που περιγράφεται από εργαζομένους ως ένα ευαίσθητο παιδί, πανέξυπνο, συνεργαζόμενο, χωρίς παραβατικές συμπεριφορές, φέρεται να γύρισε σχεδόν όλες τις δομές της Κιβωτού όπως αυτή της Χίου, του Βόλου, αλλά και των Ιωαννίνων, μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών.

Βασικός στόχος είναι να αποσαφηνιστεί εάν πίσω από αυτή την επιλογή των συγκεκριμένων παιδιών στα ταξίδια εξυπηρετούνταν προσωπικά συμφέροντα του βασικού αυτού στελέχους της “Κιβωτού του Κόσμου”.

Ταξίδια φέρονται να πραγματοποιούνταν και στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία θα ερευνηθούν.

Τα βραδινά μπάνια στη θάλασσα μέχρι τα ξημερώματα

Ερωτήματα προκαλούν αναφορές για… τα βραδινά μπάνια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κεντρικό στέλεχος της ΜΚΟ φέρεται να έφευγε με συγκεκριμένα παιδιά αργά τη νύχτα από μια από αυτές τις δομές και επέστρεφαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, εάν κάποιος από τους εργαζομένους που δεν ανήκαν στον κλειστό πυρήνα του βασικού στελέχους της ΜΚΟ εξέφραζε την άποψή του ή έκανε κάποιο παράπονο, απολυόταν έπειτα από λίγο καιρό.

Τέλος η έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες ανέστειλαν την οικονομική ενίσχυση και την μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αντίστοιχα, χωρίς όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη να τίθεται κίνδυνος για την λειτουργία της δομής και κατ’ επέκταση της ομαλής διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενεί.

Άλλωστε, ο προσανατολισμός που υπάρχει είναι να αντικατασταθεί το παρών διοικητικό συμβούλιο από ένα μεταβατικό σχήμα με κρατικούς λειτουργούς μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και εφόσον είναι απαραίτητο να υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση προκειμένου η λειτουργία να συνεχιστεί υπό νέο πλαίσιο.

Όπως σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κλείσει η «Κιβωτός», διότι θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να βρεθούν στο δρόμο.