Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων με τα τρακτέρ τους σήμερα στην Καρδίτσα και σε άλλες πόλεις αποφάσισαν οι αγρότες στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε χθες στον Παλαμά.

Παράλληλα, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό.

Μεγάλο πρόβλημα προκαλείται στο δρόμο προς Χαλκιδική, καθώς οι αγρότες προχωρούν σε δίωρο αποκλεισμό τις απογευματινές ώρες κοντά στα Μουδανιά.

Συλλαλητήριο από τους Θεσσαλούς αγρότες με συμμετοχή και άλλων από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι του Σαββάτου στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης. Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν στη ΔΕΘ μέχρι και την Κυριακή.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Η αποζημίωση μέχρι 10.000 ευρώ

Έως και 10.000 ευρώ θα φθάσει η αποζημίωση στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων και πρόσθεσε ότι θα γίνουν και παρεμβάσεις σε υποδομές στη Θεσσαλία που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Από την επομένη εβδομάδα θα μπορούν οι αγρότες να υποβάλουν την αίτηση αναθεωρημένη ή νέα μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων. Κατά τον πρώτο κύκλο έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες

Κατά το δεύτερο κύκλο θα υπάρχει πρόσθετη αρωγή ύψους 5.000 ευρώ ανά παραγωγό, για σοβαρές ζημιές και 10.000 ευρώ ανά παραγωγό για πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα και κατεστραμμένα οχήματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Μόνο το 14% των αγροτών που έχουν υποστεί ζημιές έχει υποβάλλει φάκελο και οι πληρωμές των προκαταβολών του 50% της ζημιάς ξεκινούν από την Παρασκευή