Μέχρι και τις 10.00 το πρωί σήμερα παρέμεναν εγκλωβισμένοι πάνω από 600 οδηγοί στην Αττική οδό, στη Μεσογείων, στο δίκτυο προς Αεροδρόμιο και Ραφήνα και σε άλλα σημεία της Αττικής εξαιτίας του χιονιά, που παρέλυσε την κυκλοφορία και κατέδειξε την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού.

Δραματικές εικόνες καταγράφονται με οδηγούς, που παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 24 ώρες με έλλειψη τροφών και νερού, χωρίς ουσιαστική βοήθεια και με τις κρατικές υπηρεσίες να αδυνατούν να παρέμβουν, αφού τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν το ένα πίσω από το άλλο, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές.

Ακολούθησε μία απίστευτη ταλαιπωρία όλη νύχτα, καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό, ενώ η διαρκής χιονόπτωση προκαλούσε φόβο.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, 1.200 αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό.

Πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να παρατήσουν τα οχήματα τους ακόμα και στη μέση του δρόμου και να ξεκινήσουν περπατώντας και χρησιμοποιώντας όποιες συγκοινωνίες λειτουργούσαν -κυρίως σταθερής τροχιάς- να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τέτοιες εικόνες δεν καταγράφηκαν μόνο στην Μεσογείων, όπου ακόμα και σήμερα παραμένουν εγκαταλελειμμένα ΙΧ και άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, αλλά και στην Αττική Οδό όπου σε απόγνωση οδηγοί μετά την πολύωρη αναμονή αποφάσισαν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και να πάρουν τον προαστιακό.

Άλλοι παρέμειναν στο σημείο και συνέχισαν να βιώνουν την απίστευτη ταλαιπωρία.

” Ήμασταν 17 ώρες στο αυτοκίνητο “

Ενδεικτική της ταλαιπωρίας είναι η μαρτυρία μιας γυναίκας που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό. Όπως κατήγγειλε στον ΑΝΤ1, μπήκε στην Αττική Οδό το πρωί της Δευτέρας. «Τα διόδια δεν δούλευαν, αλλά μας έλεγαν ‘περάστε, περάστε’».

«Ήμουν 17 ώρες στην Αττική Οδό, από τα διόδια στον Alpha και βγήκαμε προς Βάρη – Κορωπίου και δεν μπορούμε να περάσουμε τη Βουλιαγμένης να φτάσουμε στο Παγκράτι», είπε η γυναίκαυ.

«Μας έφερε νερό ο Στρατός», είπε και σημείωσε πως λίγο πριν από τις 7 το πρωί της Τρίτης, «είναι ακόμα πάρα πολλά χιλιόμετρα παρατημένα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό».

«Παγώναμε, τρέμαμε ολόκληροι από το κρύο. Δεν γίνεται στην εποχή μας αυτά τα πράγματα. Δεν περνάνε με μια συγγνώμη αυτά», είπε αγανακτισμένη.

 Εγκλωβισμένοι μέχρι σήμερα στην Αττική Οδό

Η ταλαιπωρία για πολλούς οδηγούς όμως συνεχίζεται ακόμα και μεετα τις 10.00 . Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οδηγού, ο οποίος εγκλωβίστηκε από χθές το μεσημέρι στην Αττική Οδό, στο ύψος της Πεντέλης, και μέχρι νωρίς το πρωί παρέμενε εγκλωβισμένος.

«Είχαμε βενζίνη στο αμάξι και βγάλαμε πολλές ώρες και μέσα σε ένα λεωφορείο. Ήμασταν και σε ένα τούνελ, οπότε τη βγάλαμε. Εγκλωβιστήκαμε κάνα χιλιόμετρο από τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Ήταν μεγάλο το μποτιλιάρισμα, δεν είχε να κάνει με αλυσίδες, όλα είχαν εγκλωβιστεί», είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega. Στην ερώτηση μετά από πόσες ώρες τους πήγαν κάτι να φάνε είπε: «Το πρώτο κρουασάν ήρθε από τα παιδιά από τη γειτονιά, στις 10.30 το βράδυ. Εμείς ήμασταν εδώ από τις 12 το μεσημέρι».

«Η Κατεχάκη είναι κλειστή, η Λαυρίου είναι κλειστή. Όσοι βγαίνουν στην Κηφισίας είναι χωρίς αλυσίδες. Τώρα στην Αττική Οδό δεν έχει ύψος το χιόνι, αλλά έχει παγώσει, έχει γίνει πάγος. Το να βγω στη Μεσογείων ή στην Κατεχάκη που είναι κλειστή δεν ξέρω πόσο σοφό είναι για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε. Ρωτήσαμε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία και δεν ξέρουν τίποτα. Οπότε λέμε να κάτσουμε εδώ, τουλάχιστον είμαστε ασφαλείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, οχήματα πηγαίνουν αντίθετα επί της Αττικής Οδού, προσπαθώντας να βρουν τρόπο διαφυγής, ενώ αγωνία υπάρχει και για τους εργαζόμενους στα διόδια, οι οποίοι παραμένουν επίσης εγκλωβισμένοι.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η κ. Ειρήνη Ξενάκη, η οποία έμεινε εγκλωβισμένη στη Μεσογείων με τον χειρουργημένο πατέρα της για 12 ώρες.

«Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που συμβαίνει. Ήμασταν 12 ώρες εγκλωβισμένοι στη Μεσογείων. Έφτασα να πάρω στη ΓΑΔΑ τηλέφωνο, και μου είπαν γιατί μας πήρατε και δεν έπρεπε να βγείτε από το σπίτι. Φύγαμε από το νοσοκομείο με τον πατέρα μου που είναι χειρουργημένος εχτές το μεσημέρι, 12 η ώρα. Πήγαμε από κεντρικές αρτηρίες πιστεύοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός θα είναι παρόν. Ο άνθρωπος έμεινε 12 ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, να μας θάβει το χιόνι στη Μεσογείων. Εμείς μένουμε στα Καλύβια», είπε η κ. Ξενάκη.