Έντονες αντιδράσεις και οργή στο διαδίκτυο προκάλεσε η εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του Ηλία Μίχου από τις κατηγορίες βιασμού και μαστροπείας στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, αλλά για καταδίκη σχετικά με την κατάχρηση ανήλικης σε ασέλγεια και άλλες πιο ελαφρές κατηγορίες.

Η εισαγγελέας ζήτησε χθες από τους δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για τις κατηγορίες που αφορούν βιασμό της 12χρονης και για μαστροπεία σε οίκους ανοχής μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Η εισαγγελική πρόταση ερμηνεύεται ως εξής: Υπήρξε σεξουαλική επαφή του Μίχου με την 12χρονη, αλλά με αμοιβή, χωρίς άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, κάτι που ερμηνεύεται ως μη στοιχειοθέτηση του αδικήματος του βιασμού για το οποίο προβλέπεται ποινή ισοβίων δεσμών.

Αντίθετα η κατηγορία της κατάχρησης ανήλικης σε ασέλγεια και τα άλλα αδικήματα τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, παρότι δεν πρόκειται για απόφαση, αφού το δικαστήριο θα αποφανθεί τελικά τις επόμενες μέρες.

 Επίθεση στο μαγαζί του Μίχου – Κρότου – λάμψης από την Αστυνομία

Το απόγευμα της Τετάρτης (13/3) εξαγριωμένο πλήθος συγκεντρώθηκε στα Σεπόλια πραγματοποιώντας διαμαρτυρία μετά την πρόταση αθώωσης του Ηλία Μίχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 άτομα φώναζαν κατά της απόφασης και έγραψαν συνθήματα σε τοίχους, ενώ πέταξαν τρικάκια που έγραφαν «Αλληλεγγύη στη 12χρονη».

Άγνωστοι, μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποίησαν επίθεση στο μίνι μάρκετ που διατηρεί ο Ηλίας Μίχος στην περιοχή και έσπασαν τις τζαμαρίες ενός σουβλατζίδικου που βρίσκεται δίπλα από το μαγαζί του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης.

Επιτέθηκαν επίσης και στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σήμερα με συγκέντρωση στην Αθήνα, στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα.

Απαλλαγή του  Μίχου για βιασμό και μαστροπεία

Η εισαγγελέας είχε ζητήσει νωρίτερα, την Τετάρτη (13/3), την ενοχή του 55χρονου βασικού κατηγορούμενου για τέσσερα από τα επτά αδικήματα, ζητώντας να απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών από τις κατηγορίες του βιασμού και δύο μορφών του αδικήματος της μαστροπείας.

Η εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγεί ο Ηλίας Μίχος από τις κατηγορίες για:

– βιασμό,
– μαστροπεία σε οίκους ανοχής,
– μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Ζητήθηκε τη καταδίκη του για:

– διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε 14 έτη από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευθεί,
– οπλοκατοχή (για δύο όπλα),
– κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο χωρίς να έχει συμπληρώσει τα 12 έτη αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία,
– διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται.

Ενοχή της μητέρας της 12χρονης για μαστροπεία και πορνογραφία

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή της μητέρας του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό για όλες τις κατηγορίες που τη βαρύνουν και αφορούν την εκπόρνευση της κόρης της, με την επιβαρυντική περίσταση πως είχε την επιμέλεια και τη φροντίδα της ανήλικης.

Η εισαγγελική λειτουργός κρίνει ότι η μητέρα της 12χρονης πρέπει να κριθεί ένοχη για τις κατηγορίες:

– Της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας, καθώς φέρεται να έχει διανείμει υλικό της ανήλικης σε συγκατηγορούμενους.
– Της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και τη φροντίδα της ανήλικης.

Πρότεινε την καταδίκη 22 κατηγορουμένων

Την καταδίκη ακόμα 22 κατηγορουμένων στη δίκη για την υπόθεση πρότεινε η εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που έχει συμπληρώσει τα 12 έτη έναντι αμοιβής.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία κατά το κατηγορητήριο έκλειναν «ερωτικά ραντεβού» με την ανήλικη.

Τέλος, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή ενός άνδρα πακιστανικής καταγωγής, φερόμενου ως πελάτη, λόγω αμφιβολιών.

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση»

Ο δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης από τον Κολωνό, Απόστολος Λύτρας, μιλώντας σήμερα στα κανάλια χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση «απαράδεκτη» και πως «δεν θα σταθεί στο δικαστήριο».

«Η κυρία εισαγγελέας όχι μας αιφνιδίασε απλά, είναι μια εισαγγελική πρόταση απαράδεκτη», είπε χθες μιλώντας στο Live News ο δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης, κ. Απόστολος Λύτρας και πρόσθεσε ότι ο Μίχος είχε απειλήσει την ανήλικη, όπως προκύπτει από δική της κατάθεση, κάτι, που σημαίνει ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα του βιασμού.