Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Γιατί επιμένουν να ανησυχούν οι επιστήμονες για τον κορωνοϊο – Κρούσματα από...

Γιατί επιμένουν να ανησυχούν οι επιστήμονες για τον κορωνοϊο – Κρούσματα από τουρίστες

Διπλή είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για την εξέλιξη της covid -19 στην Ελλάδα, εξαιτίας δύο παραγόντων: Πρώτον για  τα περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφηκαν σε Ξάνθη, Βόλο και Νέα Καβάλα Κιλκίς και δεύτερον για πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς, που θα έρθουν στην Ελλάδα με το πρώτο κύμα των τουριστών από τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις ένας αριθμός 6.000 – 10.000 τουριστών θα είναι ασυμπτωματικοί φορείς, ενώ 600-700 άτομα θα νοσήσουν.

Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό η ανησυχία ξεκίνησε από περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην περιοχή του Βόλου, όπου ένα ζευγάρι που ήρθε από τη Γερμανία δεν τήρησε την καραντίνα και είχε επαφή με κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, πρόκειται για δύο Έλληνες από την Γερμανία οι οποίοι εντοπίστηκαν κατά την ιχνηλάτηση κρούσματος 30χρονης εγκύου και του συζύγου της από τον Βόλο.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα σε χωριό του δήμου Μετεώρων όπου διαμένει το ζευγάρι των Ελλήνων.

Έλεγχοι σε Ξάνθη και Κουφονήσι

Στο μεταξύ ικανοποιητικά κινούνται τα επίπεδα των ελέγχων που γίνονται στην περιοχή της Ξάνθης, ενώ ήδη ξεκίνησαν και τα πρώτα τεστ αντισωμάτων στο γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα από το Κουφονήσι.

Η προσοχή των ειδικών, ωστόσο, είναι στραμμένη στην Ξάνθη, μετά την εμφάνιση 7 κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ οργώνουν τα χωριά της Ξάνθης για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων. Στόχος είναι να ληφθούν δείγματα από το 10% του πληθυσμού.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, η Πολιτική Προστασία θα αποφασίσει εάν θα χρειαστεί η λήψη τοπικών μέτρων περιορισμού.

Παράλληλα, πέντε σχολεία έκλεισαν για απολύμανση στο Βόλο, καθώς άτομα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον της εγκύου που βρέθηκε θετική, είναι εκπαιδευτικοί. Θετικός στον ιό και ο σύζυγός της, που εργάζεται ως ποδοσφαιριστής σε ακαδημία ποδοσφαίρου.

Πήραν 360 δείγματα στη Νέα Καβάλα Κιλκίς

Επιπλέον, επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και στο Κιλκίς, μετά την εμφάνιση κορωνοϊού σε μία έγκυο στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πήραν 360 δείγματα από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ προληπτικά έκλεισαν για απολύμανση τέσσερα σχολεία.

Τα νέα κρούσματα έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών που απευθύνουν έκκληση για τήρηση των αποστάσεων και συστηματική χρήση των μέσων ατομικής προστασίας.

Θα έρθουν 6.000 – 10.000 με κορωνοϊό

Το επερχόμενο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για τουρίστες στις 15 Ιουνίου ανησυχεί αρκετούς Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να εισαχθούν κρούσματα κοροναϊού από το εξωτερικό, καταστρέφοντας έτσι την προσπάθεια που έγινε τους δύο μήνες της καραντίνας. Η πτήση από την Ντόχα του ΚΑτάρ, που έφτασε στην Αθήνα, ήταν αρκετή για να χτυπήσουν ξανά καμπανάκια στις ελληνικές αρχές.

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τα μέτρα για τον τουρισμό με άνοιγμα για συγκεκριμένες χώρες και δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Σημειώνεται πως από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χωρίς καραντίνα για τους επιβάτες, από τις εξής χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Την ίδια ημερομηνία θα μπορούν να ανοίξουν και τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας.

Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την επιλογή των ξενοδοχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμονή ασθενών με κοροναϊό κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Restart Tourism» που παρουσίασε η Κυβέρνηση για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, θα εξασφαλιστούν 600 κλίνες Covid-19 στα νησιά και θα εγκατασταθούν 20 νέοι αναλυτές για τεστ. Παρόλο που δεν αναμένεται η ίδια προσέλευση τουριστών που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ερωτηματικά δημιουργούνται για την επάρκεια αυτών των μέτρων.

Διχογνωμία μεταξύ επισστημόνων

Όμως διχογνωμία φαίνεται ότι υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα για το αν οι τουρίστες θα φέρουν μαζί τους τον κοροναϊό στην Ελλάδα ή όχι. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη στον ΣΚΑΪ θα είναι αναπόφευκτη η έλευση τουριστών με κορωνοϊό στην Ελλάδα το καλοκαίρι,

Ειδικότερα, για τον κ. Δερμιτζάκη, είναι δεδομένο ότι ακόμα και για τις 29 πρώτες χώρες -που θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς- αναπόφευκτα θα υπάρξει ένας αριθμός τουριστών, που θα έρθει με κορωνοϊό στη χώρα μας, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα.

Όταν αναμένεται να έρθουν 6 με 10 εκατομμύρια κόσμος, οπωσδήποτε κάποιοι θα είναι κρούσματα. Επομένως πρέπει να έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, τονίζει και προσθέτει πως ακόμη κι αν αυτές οι χώρες ήταν στα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα- που είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με εμάς- θα υπήρχε ένα ποσοστό κρουσμάτων.

Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό του καθηγητή, 6 με 10.000 τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα μας θα είναι ασυμπωματικοί και περίπου 600- 700, θα νοσήσουν με συμπτώματα κοροναϊού. (Πηγή: in.gr)