Βραβεύτηκαν επίσης ο αρχιτέκτων – πολεοδόμος Αλέξανδρο Παπαγεωργίου – Βενετάς και άλλες προσωπικότητες από την επιστήμη και την λογοτεχνία.-

Το ξεχωριστό βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών στην «Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas» για τη πολύτιμη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία.

Η ExcellenSeas εδώ και 8 χρόνια προσφέρει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα υποτροφιών σε μαθητές και μαθήτριες των ακριτικών νησιών που πέρασαν σε πανεπιστημιακές σχολές, αλλά χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών.

Έτσι, πρώτα απ´ όλα κάθε υπότροφος της λαμβάνει ετησίως 7000 ευρώ. Παράλληλα «υιοθετείται» από ένα μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου το οποίο εργάζεται ως μέντορας για οποιαδήποτε ηθική, ακαδημαϊκή ή άλλη μορφής στήριξη χρειαστεί ο υπότροφος, κάθ´ όλη την διάρκεια των σπουδών του. Τέλος, του εξασφαλίζεται εργασιακή εμπειρία, πάνω στο αντικείμενο που σπούδασε, με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν πιο άμεση επαγγελματική του αποκατάσταση.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της ExcellenSeas στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων. Συμμετέχουν επίσης προσωπικότητες διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους επίπεδο.

42 υποτροφίες σε μαθητές και μαθήτριες από νησιά

Η πολύτιμη αυτή προσφορά της ExcellenSeas στους μαθητές – φοιτητές των ακριτών νησιών της Ελλάδος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενη παρόμοια προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία η ExcellenSeas έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος της. Έχει απονέμει συνολικά 42 υποτροφίες σε μαθητές και μαθήτριες από νησιά όπως η Δονούσα, η Αστυπάλαια, το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, ο ‘Αη Στράτης, η Νίσυρος, η Χάλκη, τα Ψαρά, η Κάσος, οι Λειψοί και οι Φούρνοι.

Το βραβείο της Ακαδημίας παρέλαβε η πρόεδρος του φορέα και ιδρύτρια του Δρ. Ευγενία Τζαννίνη η οποία βαθιά συγκινημένη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών μας δίνει τεράστια ώθηση. Δημιουργεί όμως και ένα αντίστοιχα τεράστιο καθήκον: να διατηρήσουμε αμείωτη την προσπάθεια και να ενδυναμώσουμε το αξιακό σύστημα του φορέα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ExcellenSeas ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της κολυμβητικής ομάδας ανοιχτής θάλασσας Pastra Cretonaxiosa. Τα μέλη της ομάδας, κολυμπώντας κάθε χρόνο μεγάλες αποστάσεις σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών είδαν τις τεράστιες ανάγκες των ακριτικών νησιών και θέλησαν να βοηθήσουν ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή των νησιωτών.

Έτσι δουλεύοντας αφιλοκερδώς έχουν θέσει πλέον ως βασικό στόχο των κολυμβητικών τους εξορμήσεων την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την συγκέντρωση πόρων για τις υποτροφίες που χορηγούν.

Η πανηγυρική συνέδρια έλαβε χώρα στην επιβλητική αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών παρουσία εκλεκτών καλεσμένων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχαήλ Σταθόπουλος.

Η προσπάθεια της ExcellenSeas στηρίζεται εκτός των άλλων από ένα ευρύ φάσμα εταιριών και οργανισμών ενώ χορηγός επικοινωνίας της ομάδας από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσης της είναι η τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Που δόθηκαν τα άλλα βραβεία – Δεν υπήρξε χρυσό

Για λόγους που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών αποφάσισαν να μην υπάρξει διάκριση για το πρώτο βραβείο. Το Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε στον  αρχιτέκτονα – πολεοδόμο Αλέξανδρο Παπαγεωργίου – Βενετά, «για την έκταση και σημασία του επιστημονικού του έργου».

Από τον χώρο του πολιτισμού βραβεύτηκαν –μεταξύ άλλων- ο ζωγράφος Νίκος Στεφάνου για την πολυετή προσφορά του στη ζωγραφική και τη σκηνογραφία, ο Γιάννης Μετζικώφ για το έργο του «Ενδύματα και διηγήματα», ο ιστορικός Τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, που έχει επιμεληθεί περισσότερες από 100 εκθέσεις από το 1987 έως σήμερα, η Μάρθα Καρπόζηλου (μετά θάνατον) για το δίτομο έργο της «Τα ελληνικά περιοδικά του 19ου αιώνα» και ο Κώστας Φέρρης μαζί με την Πέρσα Κουμούτση για το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών».

Ο Βασίλειος Α. Γεώργας για το «Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», ο Ηλίας Κολοκούρης για αδημοσίευτο έργο για τον Περικλή Γιαννόπουλο, ο Κωνσταντίνος Νικολάου, για την πρώτη του ποιητική συλλογή «Βιογραφία ενός χεριού», οι ποιήτριες Μαρία Κούρση («Εξόδιος αέρας») και Μαρία Σφήκα («Αλογα στο στήθος»), η πιανίστα Μελίνα Τσινάβου, ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Αναπνιώτης για το βιβλίο «Αναζητώντας τη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη», ο Γεώργιος Ανδρειωμένος για την έκδοση των Απάντων του Κώστα Κουλουφάκου, καθώς και η συγγραφέας Gail Holst Warhaft που ερευνά τη μουσική, τη λογοτεχνία και τη λαογραφία της νεότερης Ελλάδας.

Τα Βραβεία Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη

  • Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου στον Γιάννη Σιώτο για το βιβλίο του «Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά».
  • Βραβείο δοκιμίου στον Αντώνη Μόλχο για το βιβλίο του «Κοινοτυπία του καλού. Ενα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής».
  • Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στον Πάνο Βαλαβάνη («Η ιστορία της Ακρόπολης. Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς»).
  • Βραβείο ποίησης στον Γιάννη Μεταξά («Φεγγίτες»).
  • Επαινοι: στον Σταύρο Αυγολούπη για το σύνολο του έργου του στην παιδική λογοτεχνία. Στον Κώστα Φέρρη και την Πέρσα Κουμούτση για το βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών». Και στον Θεόδωρο Στάθη για το βιβλίο «Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας».