Αστείρευτα δάκρυα, πόνος και μηνύματα για δικαίωση κάλυψαν την επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών.

Το μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά Μακρυχωρίου, κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και περί ώρα 11:30 π.μ., ο Σεβασμιότατος τέλεσε στο σημείο του δυστυχήματος τρισάγιο “για την ανάπαυση των ψυχών των βιαίως κεκοιμημένων αδελφών μας”. Σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η Μητρόπολη κάλεσε όσους επιθυμούσαν να παραστούν για να προσευχηθούν για τις ψυχές των συνανθρώπων μας, να τηρήσουν πιστά τις υποδείξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, προσερχόμενοι στον χώρο.

Επίσης, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στις 11:00, όποτε και συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα του δυστυχήματος, θα τελεστεί από τον κ. Ιερώνυμο επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών στο σημείο της τραγωδίας.

Στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης

Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλίππου του Διακόνου εντός του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού τέλεσε το πρωί ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

“Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την τραγικότητα και την οδύνη και τον πόνο στο δυστύχημα των σιδηροδρόμων, που έκανε τη χώρα και τους ανθρώπους της να παγώσουν, είμαστε εδώ στο ναό του σταθμού, στον άγιο Φίλιππο, για να θυμηθούμε για να μνημονεύσουμε, για να μην πικραθούν τα παιδιά και οι άνθρωποι μας ότι λησμονήθηκαν. Ψίχουλο προσκομιδής, μνημόνευσης των ονομάτων, αγιοκέρι με φως και κόλλυβο, προσευχή και σύναξη, ενότητα και αγάπη, οδύνη και πόνος δάκρυα και πίκρα, γιατί όχι και θυμός, όμως εμείς εδώ στην προσευχή μας” ανέφερε ο μητροπολίτης Βαρνάβας και συνέχισε:

“Η τοπική μας εκκλησία στην είσοδο του ναού, καθώς μπαίνεις στην κολόνα της εισόδου του κυρίως ναού, όλα τα ονόματα όλα τα πρόσωπα τα κρατά ζωντανά. Μια διαρκής προσκομιδή των ονομάτων για να λειτουργούνται μαζί με τους αγίους μας και κάθε φορά που ο ιερέας του ναού τελεί την Θεία Ευχαριστία, κάθε φορά που μνημονεύει τα ονόματα τους, για να γίνει η μνημόνευση αντίσταση στην αδιαφορία πάντων ημών, για να νικούμε την ασχήμια του θανάτου, για να αναστήσουμε τον τόπο μας πάλι από την αρχή, με πολλή δουλειά ενότητα και αγάπη” .

Ο μητροπολίτης Βαρνάβας τόνισε ότι για να αλλάξει ο κόσμος χρειάζεται και ο καθένας προσωπικά να αλλάξει και πρόσθεσε ότι ακόμη και οι άγιοι της εκκλησίας μας γνώριζαν ότι είναι “σπουδαίο και σημαντικό πράγμα”, ο καθένας “να κάνει καλά τη δουλειά του”.