Έντονα αισθητός σε Βοιωτία και Βόρεια Αττική έγινε ο σεισμός, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 3.30 το απόγευμα στην περιοχή της Αταλάντης, αλλά μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημίες. 

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά», αλλά όπως σημειώνει «είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα».

Σύμφωνα με κατοίκους του χωρίου Έξαρχος «σε κάποια παλιά σπίτια έπεσαν κάποιοι σοφάδες αλλά ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα».

Άλλοι 8 μετασεισμοί μέσα σε μία ώρα

Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:33 με επίκεντρο πολύ κοντά στο χωριό Έξαρχος στην περιοχή της Αταλάντης, ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλοι 8 μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους.

Οι σεισμοί προέρχονται από ένα νέο ρήγμα που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Έξαρχος.

«Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό ρήγμα το οποίο δεν είχε ξαναδώσει στο παρελθόν σεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου ενώ συνεχίζουμε την μελέτη του ρήγματος για περισσότερα στοιχεία που θα μας δείξουν τα χαρακτηριστικά του» ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

Ο κ. Γκανάς ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ δεν έχει σχέση με το γνωστό σε όλους μας ρήγμα της Αταλάντης το οποίο είχε δώσει τον Απρίλιο του 1894 τους διπλούς φονικούς σεισμούς των 6,7 και 7 ρίχτερ αντίστοιχα με αποτέλεσμα τον θάνατο 255 ανθρώπων.

Ευ. Λέκκας: Το ρήγμα απέχει τουλάχιστον 20 χλμ από την Αταλάντη 

Στην τοποθέτησή του για τον σημερινό σεισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε:

«Είναι κοντά στην Αταλάντη, δεν συνδέεται όμως με το ρήγμα της Αταλάντης. Υπάρχει ιστορικό με σεισμό 7 βαθμών.

Έχουμε να κάνουμε με ρήγμα από τη μέσα πλευρά, Ορχομενό και Αμφίκλεια και όχι από τον Ευβοϊκό κόλπο. Παρόμοιο μέγεθος έχει δώσει σεισμός του 2013. Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Αθήνα. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Στη συνέχεια θα δούμε ποιο ρήγμα συνδέεται με αυτή τη δόνηση.

Προήλθε από ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από την Αταλάντη. Τα ρήγματα σε Αμφίκλεια και Ορχομενό μπορούν να δώσουν δονήσεις στα 5 Ρίχτερ».