Συνεχόμενες και αλλεπάλληλες την ίδια μέρα είναι οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κω, αλλά και στην Κάλυμνο, καθώς έχουν πάθει βλάβες, λόγω υπερφόρτωσης οι τοπικές μονάδες στον Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της Κω, που βρίσκεται στην περιοχή Μαστιχάρι.

Πολλοί καταστηματάρχες και ιδιαίτερα αυτοί με παγωτά, όπως ζαχαροπλαστεία, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ, αλλά και κρεοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λ.π. είναι έξαλλοι, τονίζοντας ότι έπρεπε να έχει ληφθεί πρόνοια ώστε οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να παράγουν επαρκείς ποσότητες ρεύματος, λόγω τουριστικής περιόδου, αλλά και των προβλέψεων για μεγαλύτερη κίνηση αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις από τον ΑΣΠ ΚΩ παράγεται ενέργεια, που για το έτος 2019 ανερχόταν σε 295.433,16 MWh . Παράχθηκε από τα έξι (6) Η/Ζ βάσης του σταθμού, τον έναν (1) αεριοστρόβιλο και τα δεκαεννιά (19) εφεδρικά Η/Ζ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 118,995 MWe.

Όπως αποδεικνύεται όμως η φετινές ανάγκες είναι μεγαλύτερες και το ρεύμα λόγω και των βλαβών δεν επαρκεί.

Άσχημη εντύπωση αποκομίζουν και οι ξένοι τουρίστες, που διαπιστώνουν ότι δεν εξυπηρετούνται όπως θα ήθελαν στα ξενοδοχ.

 

Σε προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας είχε αναφέρει ότι θα επενδυθούν 5 δισ. ευρώ για ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών.

Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, αφού μετά τις Κυκλάδες και την Κρήτη, παίρνουν σειρά τα Δωδεκάνησα (Κάρπαθος, Ρόδος, Σύμη, Κως-Κάλυμνος, Πάτμος και Αρκιοί) και το Βορειοανατολικό Αιγαίο (Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Σκύρος, Λέσβος, Χίος -Ψαρά, Σάμος – Φούρνοι – Θύμαινα, Ικαρία και Αγαθονήσι).

Αλλά ακόμη ουδέν…