Σπαρακτικές σκηνές από τους απαρηγόρητους γονείς  και με δάκρυα στα μάτια από όλους τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως η κηδεία του άτυχου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που σκοτώθηκε όταν το Phantom F-4 στο οποίο επέβαινε έπεσε νότια της Ανδραβίδας.

Τόσο κατά τη διάρκεια της κηδείας όσο και της ταφής, κανένας δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του και να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ο επικήδειος των γονιών του άτυχου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ο αποχαιρετισμός στο μνήμα, ήταν στιγμές σπαρακτικές.

Το «παρών» στην κηδεία που τελέστηκε στην Τρίπολη έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, που δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους και τα δάκρυα ακούγοντας τη μητέρα του αδικοχαμένου υποσμηναγού.

Το ίδιο συγκινημένος ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μητέρα του υποσμηναγού:Έγινες ο ήρωας που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Η μητέρα του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, στον επικήδειο, αφού ευχήθηκε συλλυπητήρια στη μητέρα του Στάθη Τσιτλακίδη -του πιλότου του Phantom- και ευχαρίστησε τον κόσμο για την αγάπη που δείχνει, είπε: «Παιδί μου, έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας, ο ήρωας που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει “αθάνατος”».

Κλείνοντας, αφιέρωσε δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη, σε όλους τους πιλότους που χάθηκαν και σε αυτούς που θα συνεχίσουν να πετάνε: «Ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός, της απονιάς όταν τον βρίσκει η σφαίρα, τον αγκαλιάζει ο ουρανός».

O επικήδειος του πατέρα: Καλό σου ταξίδι αγάπη μου

«Πώς ένας αθυρόστομος σαν και μένα γέννησε ένα παιδί σαν τον Μάριο; Ως φαρμακοποιός πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος στο DNA, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ο Μάριος ως νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το “εγώ” του.

Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το “εσείς”. Δεν ήθελε να πάει ταξίδια στο εξωτερικό. Πέρσι μου ζήτησε να πάμε στις ΗΠΑ για τον αδερφό του. Δεν εγκατέλειψε και δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Μακάρι, εύχομαι να τον μνημονεύει η πατρίδα κάπου-κάπου.

Όπως μου έλεγε όταν τον ρωτούσα για τον μισθό του, μου έλεγε “η Ελλάδα δεν χρωστάει, εγώ της χρωστάω”. Το παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως ήθελε, νωρίς και γεμάτος Ελλάδα. Καλό σου ταξίδι αγάπη μου».

Εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας εκφωνήθηκε ο επικήδειος λόγος του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα από συμμαθητή της τάξης του.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ο Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας υπήρξε ένας «θαυμάσιος άνθρωπος» που έδωσε τη ζωή του «υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις», ένα «υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου».

«Έντιμος, ευθύς, ακούραστος και ειλικρινής» τονίζεται στον επικήδειο εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας και προστίθεται: «Για αυτό, σήμερα, όλοι εμείς θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι».

Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφή.