Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Ηλεία, μετά τον πιο ισχυρό 4,9 βαθμών...

Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Ηλεία, μετά τον πιο ισχυρό 4,9 βαθμών – Αναστάτωση στις γύρω περιοχές

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην Ανδραβίδα, ακολουθώντας σειρά σεισμών, που άρχισαν να καταγράφονται από το Σάββατο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 17:41 και είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας, ενώ το εστιακό βάθος του εκτιμάται στα 23,4 χιλιόμετρα.

 

Στην ίδια περιοχή σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και το απόγευμα του Σαββάτου (6/7).

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο τα 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας.

Επίσης, το εστιακό βάθος του ήταν στα 14,1 χιλιόμετρα και προκάλεσε αναστάτωση στους Δήμους Ανδραβίδας -Κυλλήνης, Πηνειού, Ήλιδας και Πύργου καθώς και στη γειτονική Ζάκυνθο, ενώ έγινε αισθητός σε Αχαία και Αιτωλοακαρνανία.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι μετά τα 4,9 Ρίχτερ μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί.

«Είναι μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενής. Όταν αρχίζουν μετασεισμοί σε αυτήν την περιοχή λόγω των ιδιομορφιών συνεχίζουν για κάποιες μέρες. Είναι μικρά μεγέθη συνήθως, συνεπώς δεν θα πάμε σε παρά πολύ μεγάλα μεγέθη. Μπορεί να περάσουμε τα 5 Ρίχτερ αλλά σε σπάνια περίπτωση θα ανέβουμε πιο πάνω. Το πιθανότερο είναι να έχουμε μετασεισμούς της τάξεως των 3 – 4 βαθμών – όπως και είχαμε όλη τη νύχτα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι και ο δομημένος ιστός της περιοχής μετά τους σεισμούς της δεκαετίας του 1990 είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.