Έντονες  αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία, που κατέθεσε νύχτα στη βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία αφαιρούνται οι περιορισμοί συζύγων και συγγενών πρώτου βαθμού πολιτικών προσώπων για συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή. 

Όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, με την τροπολογία αυτή “νομιμοποιείται η συγκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων μέσω τρίτων” και “αφήνει έτσι ανοιχτή την έμμεση συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε offshore εταιρείες, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται ρυθμιστικό πλαίσιο”. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν θα έχουν εταιρείες, αλλά τα παιδιά και οι σύζυγοι θα μπορούν να διαθέτουν και να διοικούν ακόμη και offshore.

O υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τόνισε χθες από τη Βουλή πως “η διάταξη της τροπολογίας σχετικά με τις απαγορεύσεις σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εταιρείες της αλλοδαπής θεσπίζεται προκειμένου να γίνουν πιο καθαρά και πιο σφιχτά τα πράγματα για τους πολιτικούς“…

Τι αναφέρει η επίμαχη τροπολογία

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον τίτλο «Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»:

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Αρθρο 3 με τίτλο «Απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς – Τροποποίηση παρ. 1, 2, 3 και 4 άρθρου 8 ν. 3213/2003»

«Στο άρθρο 8 του ν. 3213/2003 (Α’ 309), περί απαγόρευσης συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα και απαγορεύσεων συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, διαγράφονται οι λέξεις «είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα», β) στην παρ. 2, βα) οι λέξεις «των περιπτώσεων θ’ και ι’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου ως και στα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της περ. γ) του άρθρου 6 και της περ. α) του άρθρου 7 του ν. 5026/2023 (Α’ 45)» και ββ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, γ) στην παρ. 3, στο πρώτο εδάφιο, διαγράφονται οι λέξεις «ή διά παρένθετου προσώπου»

 Για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου παρένθετα πρόσωπα των ατόμων, που αναφέρονται στην παρ. 2 του παρόντος, είναι:

α) οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης,

β) οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους,

γ) το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου, που κατέχει μία εκ των ιδιοτήτων που αναφέρονται στην παρ. 2 του παρόντος».

Διαφωνίες από την αντιπολίτευση

Την διαφωνία τους με την διάταξη και την σκοπιμότητά της εξέφρασαν στη Βουλή τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, υποστήριξε κατά την ομιλία του ότι με αυτή τη διάταξη “νομιμοποιείται η συγκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων μέσω τρίτων.

Περιορίζεται η περίπτωση ποινικής δίωξης μόνο όταν υπάρχει άμεση εμπλοκή, ενώ οι οικογενειακές σχέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως “πλυντήριο” και να μην διώκονται πλέον οι περιπτώσεις αυτές. Αδυνατίζει η δήλωση περιουσιακής κατάστασης των πολιτών, καθώς οι συγγενείς δεν θα υποχρεούνται πια να αποκαλύπτουν τη συμμετοχή τους, εφόσον αυτή δεν απαγορεύεται.

Άρα αποδυναμώνεται σοβαρά ο μηχανισμός ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης, ο μηχανισμός διαφάνειας και λογοδοσίας των πολιτικών προσώπων σε μία περίοδο στην οποία το πολιτικό σύστημα βάλλεται πανταχόθεν, δικαίως και αδίκως, από την κοινωνία”.

Φλωρίδης: Με τη διάταξη γίνονται τα πράγματα πιο σφιχτά και καθαρά

“Η διάταξη της τροπολογίας σχετικά με τις απαγορεύσεις σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εταιρείες της αλλοδαπής θεσπίζεται προκειμένου να γίνουν πιο καθαρά και πιο σφιχτά τα πράγματα για τους πολιτικούς” απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης υποστηρίζοντας την σχετική ρύθμιση και απορρίπτοντας τις διαφωνίες της Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Φλωρίδης, αναλύοντας την διάταξη της τροπολογίας ανέφερε ότι με αυτήν “όλοι οι πολιτικοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι κ.λ.π δεν μπορούν πλέον να έχουν καμία δραστηριότητα σε καμία επιχείρηση της αλλοδαπής.

Με την δεύτερη παράγραφο της ίδιας διάταξης άλλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι στο σύνολό τους σχεδόν, δηλαδή όσοι έχουν θέση από γενικού διευθυντή και άνω, δεν μπορούν να ασκήσουν οι ίδιοι ή με παρένθετα πρόσωπα καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρες ειδικού φορολογικού καθεστώτος και δεν μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητα σε καμία χώρα που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την χώρα μας (δηλαδή δεν έχει υπογράψει σύμβαση με την Ελλάδα για ανταλλαγή πληροφοριών κάθε είδους) .

Με το τελευταίο δε, εδάφιο αυτής της παραγράφου, αυτή απαγόρευση είναι και για τους πολιτικούς της πρώτης παραγράφου. Συνεπώς, έχουμε πλήρη απαγόρευση για τους πολιτικούς” Με αυτό τον τρόπο υπογράμμισε ο υπουργός, “μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά και με καθαρό τρόπο για ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα και όλους τους κρατικούς αξιωματούχους”.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκανδαλώδης η τροπολογία

“Μέσα στη νύχτα, σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χώρεσε μια σκανδαλώδη τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται σήμερα (14/5) στην Ολομέλεια”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για την τροπολογία που δίνει την δυνατότητα στις συζύγους και στα τέκνα πολιτικών να ιδρύουν εταιρείες στο εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη λέγοντας ότι “Ο κ. Φλωρίδης ανερυθρίαστα, επικαλέστηκε τη… διαφάνεια!” και προσθέτει: “Τόση διαφάνεια, ώστε με την κατάπτυστη τροπολογία επιτρέπει πλέον στους συζύγους και τα τέκνα των μελών της κυβέρνησης να ιδρύσουν ή να διοικούν αλλοδαπές εταιρείες”.

 

 

Ακολούθως εξηγεί: “Αφήνει έτσι ανοιχτή την έμμεση συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε offshore εταιρείες, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε οι εταιρείες που βρίσκονται σε συνεργάσιμα με την Ελλάδα φορολογικά κράτη να μην σχετίζονται με τρίτες εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους”.

Συμπερασματικά υπογραμμίζει: “Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την ίδρυση και διοίκηση εταιρειών στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα (διά συζύγων, τέκνων και γονέων των πολιτικών προσώπων). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 θέλησε να προσδιορίσει τον ασαφή όρο “εξωχώριες εταιρείες” που προϋπήρχε στο νομοθέτημα και να το προσαρμόσει στα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη. Ο νόμος τότε άλλαξε και περιέλαβε όλες τις εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και όχι μόνο τις μη συνεργάσιμες φορολογικά ή αυτές με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ στα “μουλωχτά” αίρει την απαγόρευση που ίσχυε τα τελευταία 9 χρόνια και για τον κ. Φλωρίδη είναι απλά… Τετάρτη”.

Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δώσει απάντηση μέσω δικής του ανακοίνωσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναλυτικότερα:

“Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν ”σκανδαλώδη” τροπολογία για δυνατότητα συμμετοχής συγγενικών προσώπων πολιτικών σε ”offshore” εταιρίες του εξωτερικού δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε κανένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά για τη συγκεκριμένη τροπολογία κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.